У Чернівцях представвили найдавнішу хоругву та унікальні пам’ятки сакральної скульптури княжого храму св. Миколая зі Львова, а у Музеї писанки Львова відкрили виставку світлин французького митця, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Рogliad.ua і Dzerkalo.media.

У Чернівцях представили найдавнішу хоругву та унікальні пам’ятки сакральної скульптури княжого храму, а у Львові відкрили виставку світлин дерев’яних церков французького митцяЗ 27 жовтня до 15 листопада 2016 року у Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича презентують виставку «Княжа церква святого Миколая у Львові».

До Буковини привезли стародавні витвори мистецтва з найстарішого павославного храму міста Лева. Ініціаторами заходу є отець Андрій Дуда, священик храму святого Миколая, військовий капелан, а також волонтер та народний художник України Мирослав Откович.

Ідея експозиції унікальних пам’яток сакральної скульптури та іконографії реалізована в рамках мистецького проекту народного художника України Мирослава Отковича “Нація, історія, культура” за спільною ініціативою духовенства, церковної громади та науковців, що досліджують історію найдавнішого православного храму Львова.

На виставці представлять пам’ятки церковного начинння, богослужбової літератури, нотних записів княжого храму св. Миколая. Вперше за кількасот років відвідувачі музею зможуть побачити відреставровані скульптури ангелів з рококового вівтаря чи іконостасу другої половини XVIII ст., що не зберігся до нашого часу. А унікальні зображення ікон з найдавнішої у місті хоругви 1760-х рр. дозволяють відтворити цікаві етапи мистецької історії церкви у ранньомодерний період. Окремої уваги заслуговує й іконопис найдавнішої відомої на сьогодні хоругви з міського храму – 1760 р., віднайденої у сховках ХІХ – початку ХХ ст., який також представлять на експозиції.

У Чернівцях представили найдавнішу хоругву та унікальні пам’ятки сакральної скульптури княжого храму, а у Львові відкрили виставку світлин дерев’яних церков французького митцяУ цей же час в музеї писанкового розпису у Львові експонується виставка світлин французького митця Жан-П’єра Дюрана.

Колишній моряк протягом останніх п’ятнадцяти років активно подорожує Карпатами, де особливу його увагу привертають українські дерев’яні церкви, гармонійно поєднані з гірськими краєвидами.

Жан-П’єр Дюран фотографував давні храми у Словаччині, Польщі, Румунії та Україні, а український письменник Іван Яцканін (Словаччина) зробив описи до них.

Теги: