У річницю жорстокого побиття співробітника кафедрального собору УПЦ (МП) Сум місцевий архієпископ Євлогій (Гутченко) направив лист до місцевої влади з вимогою добросовісно розслідувати дану справу, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УПЦ.

Архієпископ Сумський і Охтирський Євлогій звернувся з листом на ім’я голови Сумської обласної державної адміністрації О.М.Клочка, голови Сумської обласної ради С.П.Салатенка та Сумського міського голови О.М.Лисенка. Головним приводом звернення стала бездіяльність влади та умисне покриття злочинця, який рік тому звершив замах на життя сумчанина Анатолія Борисенка.

«Минув рік з того дня, коли 22 жовтня, у ніч напередодні святкування на честь чудотворної Корсуньської Шпилівської Ікони Божої Матері, було скоєно напад на співробітника Спасо-Преображенського кафедрального собору м. Суми, відповідального за його охорону, Борисенка Анатолія Павловича, якому були нанесені тяжкі тілесні ушкодження, внаслідок чого він перебуває у стабільно тяжкому коматозному стані. Військовослужбовець Національної Гвардії України Павло Місящев, який скоїв цей злочин, перебуває на волі»,  — зазначається у листі.

За словами архіпастиря, усі судові засідання, на яких відбувається розгляд карної справи, тільки посилюють страждання родини постраждалого, оскільки більше схожі на «фарс та вишукане знущання».

За повідомленням співробітників Державної служби охорони УМВС України в Сумській області, які затримували нападника, він мав при собі штик-ніж та перебував у стані алкогольного сп’яніння. Затриманий військовослужбовець Національної гвардії спочатку заперечував свою причетність до побиття сторожа, проте згодом зізнався. Стосовно підозрюваного було відкрито два кримінальних провадження за нанесення умисних тяжких тілесних ушкоджень та за незаконне поводження зі зброєю, оскільки у зловмисника вилучили штик-ніж. Проте згодом нападника відпустили на волю.

«Усі зазначені факти непокоять православних віруючих міста Суми, які сподіваються, що очільники державної та місцевої влади подбають про їхні права і свободи, як того вимагають їхні посадові обов’язки та звичайна людська мораль», — підкреслив владика.

«За рік, що минув з часу цього злочину, жоден з вас не висловився публічно із оцінкою того, що сталося. Натомість неодноразово православні сумчани чули на свою адресу образи та погрози від людей, з якими ви маєте публічні приязні дружні стосунки, — сказав він. — Не маючи жодних претензій щодо особистого спілкування, для православних сумчан такі факти є свідченням того, що ви особисто поділяєте таку позицію осіб, які, нехтуючи моральними нормами та чинним законодавством України, чинять тиск на людей та розпалюють ворожнечу за релігійною ознакою».

Правлячий архієрей Сумської єпархії УПЦ закликав представників місцевої влади до сумлінного виконання покладених на них обов’язків та забезпечення рівних прав і свобод для всіх сумчан.

Копії даного листа були також направлені в Раду ООН з прав людини, комісару Ради Європи з прав людини, в Організацію з безпеки та співробітництва у Європі.

Теги: