Американський полковник-капелан розповів житомирським бійцям АТО про моральні травмиБлизько 200 учасників АТО прийшли на зустріч із полковником-капелан Робертом М. Гіксом із США, яка відбулася 10 листопада у сесійній залі Житомирської міської ради. Для військових він прочитав лекцію на тему «Бойовий стрес: моральна травма», повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Zhitomir.info.

«Для мене не лише просто приємно бути серед вас – для мене це честь. І завжди, коли я дивлюся в обличчя солдат, відчуваю смиренність. Вже п’ять років, як я вийшов на пенсію (Гікс має 32 роки вислуги, – ред.), і сумую за тими часами, коли я носив камуфляж і коли бачив щодня військових. Тому тут, серед вас, я відчуваю себе як вдома. І я справді вважаю себе другом України», – сказав Роберт Гікс на початку виступу.

Він також зізнався, що став військовим капеланом заради грошей. Щойно закінчивши семінарію, Роберт одружився, потім у нього народилося троє дітей, яких треба було виховувати і забезпечувати. Тому він, молодий пастор, вступив до резерву військово-повітряних сил США. Згодом допомагав військовим, які брали участь у боях на Персидській затоці та двох найважчих битвах в Іраку.

«Останні 15 років своєї кар’єри я не стільки проповідував у церкві чи відправляв якісь релігійні ритуали, як в основному допомагав, консультував ветеранів і солдат, які страждають від свого військового досвіду», – сказав він.

Окремо капелан зупинився на визначенні найбільших стрес-факторів, від яких згодом у військових можуть зароджуватися моральні травми.

«Найбільшим стрес-фактором, звичайно, є той момент, коли ти вбив людину. Але дослідження також показали, що споглядання жіночого мертвого тіла має більший негативний вплив, ніж чоловічого. Так само як і дитячого. Це ж стосується й того моменту, коли ми бачимо розірване тіло, причому не важливо, чоловіче, жіноче чи дитяче воно. Значний стрес виникає зокрема і від того, коли військовий бачить відірвану жіночу руку з манікюром або каблучкою. Але найгірше, що можна знайти на полі бою, – це частини тіла загиблої дитини. Що ж трапляється з людиною, коли вона мусить вбити іншу, або що відбувається, коли бачить щойно вбиту собою людину. Це і є те, що я називаю моральною травмою. Як би добре не був навчений і підготовлений військовий, він зазнає її, бо є людиною, а лише люди можуть мати моральність. Передусім, до моральних травм призводять постійні вбивства. Та інколи вони настають і від того, коли ти не попередив злочин», – зауважив Роберт М. Гікс.

У Житомирі подолати психологічні проблеми та адаптуватися до цивільного життя учасникам АТО допомагають військові капелани. Священнослужителі пройшли тренінги з психології і відкрили центр всебічної допомоги – «Компас».

Теги: