Львівська облрада закликала дати статус учасника бойових дій священикам АТОЛьвівська обласна рада звернулася до Верховної Ради України та Кабміну щодо врегулювання питання соціального захисту священнослужителів, які виконують свої священичі обов’язки в районі ведення бойових дій та антитерористичної операції, повідомляє, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Львівський портал.

«Верховною Радою України 07.04.2015 прийнято Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо статусу осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України» Цей нормативний документ, що набрав чинності 19.06.2015 року, упорядкував перелік осіб, які беруть участь в антитерористичній операції, захищають незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України», – мовиться у зверненні.

Як наголошують депутати, в законі цілком несправедливо оминули увагою військових капеланів, які виконують душпастирську діяльність у районі АТО: «На переконання Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції, священнослужителі не беруть безпосередньої участі у виконанні бойових завдань, а сповнюють свої душпастирські обов’язки, отже, можуть отримати лише статус учасника війни, а не учасника бойових дій».

Депутати Львівської облради зазначають, що участь українського духівництва в російсько-українській війні не зводиться лише до задоволення релігійних потреб військовослужбовців.

«Це особливий випадок, який не піддається простій класифікації. Зрозуміло, що священик не тримає зброї в руках і не має права цього робити, бо буде відлучений від церкви. Але заберіть у війська душу –і воно втратить тіло…І сьогодні реальна підтримка Церквою українських вояків на східному фронт держави є вкрай важливою», – зазначили депутати.

Теги: