Перший бронзовий пам’ятник греко-католицькому єпископу відкрили на ЗакарпаттіУ скульптурі на подвір’ї храму святого Василія Великого у Малій Копані Закарпатської області перед своїми земляками 11 грудня постав греко-католицький архієрей Іоан Семеді, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Goloskarpat.info.

У цьому мальовничому гірському селі на Виноградівщині у 1921 році народився Іван Семеді, звідси почав свою духовну пастирську діяльність і тут, за власним заповітом, у сані єпископа-емерита після смерті у грудні 2008 року його поховали.

Літургію в сільській церкві разом із деканом та греко-католицькими священниками у цей день правив адміністратор Мукачівської єпархії єпископ Мілан Шашік.

Слово про життя і духовну діяльність владики Іоана Семедія виголосив колишній багаторічний настоятель цієї церкви о. Даниїл Бендас.

Перший бронзовий пам’ятник греко-католицькому єпископу відкрили на ЗакарпаттіВідтак відбулося відкриття та освячення пам’ятника, який створив ужгородський скульптор Василь Роман.

- Це перший на Закарпатті пам’ятник архієрею, відлитий з бронзи, - розповів скульптор. - У нижній частині бюста зроблені настанови (заповіді) владики Іоана до семінаристів, священників.

Вінок шани та квіти до пам’ятника поклали керівник Консульства Угорщини в Берегові Ендре Саліпскі, перший заступник голови Виноградівської РДА Наталія Костелеба-Веремчук.

У церемонії також взяли участь представники духовенства, громадські діячі, велика кількість вірян із різних куточків краю.

Теги: