Історик прочитає в Києві лекцію про культуру "кави і табака" серед козаків і ченців28 січня о 16:00 в Національному музеї історії України відбудеться лекція "Кава і табака в "культурі насолоди" мешканців Гетьманщини XVIII", повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Рrostir.museum.

Попри усталений погляд, не лише в давньому Львові полюбляли каву. «Вино ісламу» залюбки смакували й козаки, ба навіть ченці в Гетьманщині. І ті, й ті також нюхали табаку. Практики кавування навіть у монастирях не забороняли, а каву вживали і як лікувальний продукт.

Натомість вживання тютюну таврували, але безуспішно. Про те, хто, як і з чого пив каву, хто і за що критикував табаку, де зафіксовану першу кав’ярню в Наддніпрянщині XVIII ст., йтиметься на лекції, що є своєрідним продовженням розмови про давні українські практики чаювання.

Автор лекції - доктор історичних наук Максим Яременко, старший науковий співробітник музею та доцент кафедри історії НаУКМА.

Адреса події: Київ, вул. Володимирська, 2, Національний музей історії України. Попередня реєстрація за формою https://goo.gl/cYKEaY.

Теги: