У Києві відбулися екуменічні молебні за участю католиків, православних, протестантів, вірменЕкуменічні молитви за єдність християн зібрали в Києві 22 і 23 січня римо- і греко-католиків, православних, протестантів, а також представників Вірменської Церкви, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УГКЦ і сайт УПЦ КП.

Верховний архієпископ Святослав, глава Української Греко-Католицької Церкви, у рамках Тижня молитви за єдність християн очолив міжконфесійний молебень за єдність християн, який відбувся 23 січня в храмі святого Василія Великого УГКЦ в Києві.

У своєму слові до вірних глава УГКЦ подякував Господу і всім присутнім за спільну молитву за єдність між християнами. «Нам Господь Бог посилає дуже цікавий пророчий знак, – відзначив Святослав, – тому що на нашій спільній Молитві є представники всіх православних Церков України. Наше завдання сьогодні свідчити про Христа, який є єдиним наріжним каменем і на якому потрібно будувати особисте життя, церковне життя і життя нашого суспільства».

На екуменічній молитві, зокрема, були єпископ Віталій (Скомаровський), генеральний секретар Конференції римо-католицьких єпископів України, єпископ Маркос (Оганесян), глава Української єпархії Вірменської Апостольської Церкви, представник Лютеранської Церкви в Україні, викладач КПБА УПЦ КП протоієрей Павло Мельник.


Як зазначив о. Ігор Шабан, голова Комісії УГКЦ у сприянні єдності християн, головною темою роздумів і гаслом цього екуменічного Тижня були слова з Другого послання до коринтян (2 Кор. 5, 14–20) – «Любов Христа закликає нас до Примирення».

Отець Ігор зауважив, що Україна, як і вся Європа, згадують 500-річчя Реформації. З огляду на це, на цьогорічну молитву було запрошено проповідувати представника протестантської спільноти Анатолія Козачка, єпископа Київського регіону Союзу християн віри євангельської.

Напередодні, 22 січня, в костелі святого Олександра міста Києва також відбулась екуменічна молитва за єдність християн.

Очолив молитву єпископ Віталій Скомаровський, ординарій Луцької дієцезії й адміністратор Києво-Житомирської дієцезії Римсько-Китолицької Церкви в Україні. У молитовній зустрічі взяли участь архієпископ Клаудіо Ґуджеротті, апостольський нунцій в Україні, монсеньйор Йосеф Ґрек, секретар нунціатури, о. Віталій Безшкурий, настоятель парафії св. Олександра, о. Петро Жарковський, директор «Карітас-Спес» в Україні. Греко-католиків репрезентував о. Максим Рябуха, голова Центру академічного душпастирства Київської архієпархії УГКЦ. Від Вірменської Апостольської Церкви прибув єпископ Маркус. З благословення Патріарха Філарета в міжконфесійному заході взяв участь секретар вченої Київської православної богословської академії УПЦ КП священик Сергій Колот.

Теги: