В пристосованому під храм приміщенні спільно з духовенством владика Афанасій звершив пасію та звернувся до віруючих із повчальним словом. Потім він ушанував пам'ять спочилого 156 років тому поета Тараса Шевченка біля його пам'ятника, відслуживши поминальну панахиду.

Далі в місцевому Будинку культури владика виступив із доповіддю "Українська Автокефальна Православна Церква - Церква українського народу" та відповів на запитання.

"Наша Церква стоїть на грунті непереможному, на грунті мучеництва і жертовної крові так само, як започатковувалася віра Христова в усьому світі, Христова Церква перших століть мучеництва. Так само і Українська Автокефальна Православна Церква пройшла шлях мучеництва і освячена кров'ю мучеників... має сторічну історію мучеництва", - зазначив владика Афанасій.
Тривалий виступ архієпископа завершився бурхливими оплесками.

"Та не обійшлося й без ложки дьогтю, — пише офіційний сайт УАПЦ. — УПЦ в єдності з Московською Патріархією у Змієві, за кілька днів до приїзду архієрея УАПЦ, розпускала по місту чутки, що автокефали-"сектанти" будуть захоплювати їхній храм. Підготували й провокацію - до початку зустрічі архієпископа Афанасія в будинку культури, до храму УПЦ МП, що через дорогу навпроти, звезли кілька десятків молодиків характерної зовнішності, напували їх горілкою в нижньому храмі (і це під час Великого посту!!!), таким чином готуючи їх до побиття та розгону "ворогів канонічєського православія", перевівши при "стрілки" відповідальності на духовенство й архієрея УАПЦ. Цей сценарій в УПЦ МП, апологетів "руського міра" в Україні, вже добре відпрацьований на інших територіях нашої держави. Але й цього разу їхня затія провалилися, адже духовенство й вірні УАПЦ, як істинні православні християни, будують духовний світ української нації в любові й мирі. Добре спрацювала в цій ситуації Зміївська районна влада та компетентні органи, які упередили здійснення підступного плану ворогів українського православ'я".

10 березня архієпископ Афанасійу у супроводі духовенства також зустрівся з головою Зміївської РДА Віталієм Кошеленком в приміщенні районної державної адміністрації. Під час зустрічі владика відзначив важливість співпраці світської влади й УАПЦ. Керуючий єпархією нагородив Віталія Кошеленка церковним орденом «Благовірний Гетьман Петро Сагайдачний», побажавши йому Божої допомоги, а також висловивши надію на поглиблення співпраці влади з парафіями в духовній та соціальній сферах.

Теги: