Уперше інститут вручив дипломи про здобуття вищої освіти, визнані в Україні, у червні 2001 року. Їх отримали 24 випускники. З тих пір до 2015-2016 року такі документи одержали 2 589 студентів. На неакредитованих спеціальностях дипломи отримали 391 слухач. Загалом різні курси закінчили 5 413 осіб. А на різноманітних формах навчання відповідну освіту здобули 8 393 спудеї.

“У перспективі плануємо відкрити нові спеціальності, - зазначила ректор вишу Ілдика Орос. - Разом з угорськими колегами маємо намір запровадити з вересня нинішнього року навчання за такими спеціальностями: сестринська справа, соціальна педагогіка, економічна та інженерна інформатика, інженери харчової промисловості та сільського господарства, фермерство, технік дикої природи.”

У своєму виступі на святі представники Дебреценського університету (Угорщина) підтвердили, що вже отримали офіційний дозвіл на викладання окремих із названих курсів. Вони ж вручили Ілдиці Орос з нагоди ювілею та ефективної співпраці пам’ятну медаль ”Pro universitate”.

На заході виступив угорський дипломат Йожеф Бочкої. “Закарпатський угорський інститут слугує яскравим прикладом того, як можна органічно поєднати минуле, сьогодення й майбутнє, - підкреслив дипломат. - Але головне, що підростаюче покоління може здобувати вищу освіту і фах на рідній мові, на батьківщині. Тепер у виші ростять спеціалістів з європейським мисленням. Уряд Угорщини посильно допомагає закладу в його становленні, розбудові інфраструктури тощо. Зараз ЗУІ без перебільшення є неповторною окрасою Берегова.”

Промовець наголосив, що материнська держава й надалі підтримуватиме колектив інституту, як і всіх закарпатців. Лише нинішнього року на розвиток краю Угорщина виділила 20 мільярдів форинтів.

“Водночас не потерпимо жодних утисків угорської громади, що проживає на Україні,”- підсумовував Йожеф Бочкої.

Вітав винуватців торжества народний депутат України, голова КМКС (Партія угорців України) Ласло Брензович.

“У нас була віра й бажання відкрити на Закарпатті такий виш. І ми свого добились, - зауважив парламентарій. - Не зважаючи на численні перешкоди й рогатини, які, на жаль, мають місце й сьогодні. Але бачимо: заклад має майбутнє, все в наших руках. І хай допоможе нам Господь!”

На завершення офіційної частини присутні на святі єпископ Римо-Католицької дієцезії Антал Майнек, декан Берегівського деканату Мукачівської Греко-Католицької єпархії Ференц Данко, духівник вишу Іштван Мароші, реформатський священик Міклош Жуковскі благословили присутніх на нові добрі діла, бо саме це є девізом інституту (“Господь не забуває хороші справи”).

У святкуванні взяли участь заступник губернатора краю Віктор Мікулін, депутати обласної ради Гейза Гулачі, Чаба Пийтер, Міклош Товт, генеральні консули Угорщини в Ужгороді та Берегові Йожеф Бугайла та Ендре Саліпскі, їх перші заступники Ласло Віда та Ференц Мийкуті.

Теги: