На запрошення організаторів участь у заході взяв архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон, ієрарх УПЦ КП, який наголосив, що «Церква ніколи не стояла осторонь людського горя, а завжди простягала руку допомоги потребуючим. І сьогодні, ми маємо допомагати один одному, знявши «рожеві окуляри», й дивитись правді у вічі, бо власне з цього починається вирішення даної проблеми».

Кампанію «Знімай Рожеві Окуляри» в Рівному реалізувала програмна ініціатива «Громадське здоров’я» Міжнародного фонду «Відродження» у партнерстві з Синодальним відділом соціального служіння і благодійності «Eleos-Ukraine» Української Православної Церкви Київського Патріархату; БО «Мережа 100 відсотків життя Рівне»; МБФ «Соборність»; БФ допомоги невиліковно хворим «Мати Тереза»; ГО «Українські правові ініціативи».

Мета кампанії – пояснити пацієнтам та лікарям, що знеболення – це право кожного, оскільки першою проблемою, з якою стикається паліативний пацієнт в Україні є доступ до нього. На сьогодні всі правові інструменти для забезпечення тяжкохворих пацієнтів ефективними знеболювальними засобами містить діюча Постанова Кабінету Міністрів України від 13 травня 2013 р. № 333 «Про затвердження порядку придбання, перевезення, зберігання, відпуску, використання та знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у закладах охорони здоров’я» та прийнятий на її виконання наказ Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України від 7 серпня 2015 р. № 494 «Про деякі питання придбання, перевезення, зберігання, відпуску, використання та знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у закладах охорони здоров’я».

Але попри це, протягом 2016 р. пацієнти ще досі мали доводити своє право на отримання знеболювальної допомоги. Тому під час заходу було озвучено рекомендації щодо вдосконалення системи забезпечення знеболення та надання паліативної допомоги в Рівненській області, а також були презентовані відео-історії пацієнтів, які зіткнулися з проблемою отримання сильнодіючих знеболювальних препаратів.

Теги: