Нове видання Інституту історії Церкви містить сотні фотографій та документів, досі здебільшого непублікованих, що яскраво ілюструють драматичний період насильницької ліквідації УГКЦ і її катакомбного існування в 40-80-х роках ХХ століття.

Варто зазначити, альбом знайомить читача з непростою історією Галицької митрополії та Мукачівської єпархії у 1921-1991 роках. П’ять тематично-хронологічних розділів, наповнених численними фотографіями, документами, фрагментами інтерв’ю, дають уявлення про те, як жила й працювала Церква у міжвоєнний період; як з початком радянської окупації греко-католики були поставлені поза законом і позбавлені не лише своїх єпископів та храмів, а й права на вільне сповідування своєї віри; як, будучи «переслідувані за Правду», вони змогли вистояти й зберегти свою Церкву, а з часом і вибороти її легалізацію. Найдокладніше висвітлено в альбомі саме історію катакомбної Церкви (1946-1989), з акцентом на повсякденному вимірі її літургійного життя та пастирської праці. Не залишено поза увагою й ту частину Перемишльської єпархії, яка після 1944 р. опинилася у складі ПНР – окремий розділ альбому присвячено репресіям проти УГКЦ в комуністичній Польщі та відродженню цієї Церкви після 1956 р. Широко представлено діяльність голови УГКЦ, ісповідника віри кир Йосифа Сліпого, його поневіряння у сталінських таборах та його діяльність на Заході, серед українців діаспори. Більшість фотографій та документів, що походять з архіву Інституту історії Церкви, інших архівних збірок та приватних колекцій, уперше стають доступні українському читачеві.

Друге видання альбому, підготоване спеціально до Книжкового арсеналу в Києві, було доповнене матеріалами про візит Папи Івана Павла ІІ в Україну та беатифікованих у 2001 р. новомучеників УГКЦ. Також для зручності читача до видання додано іменний покажчик.

Презентація відбудеться в «Мистецькому арсеналі» (вул. Лаврська 10-12) в рамках фестивалю «Книжковий арсенал» на Видавничому майданчику №1 о 18.00 год.

Теги: