Законопроект передбачає внесення змін до Законів України «Про статус ветеранів, гарантії їх соціального захисту», «Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», «Про боротьбу з тероризмом», «Про Збройні Сили України».

Пропоновані зміни надають статус учасника бойових дій військовим капеланам, які брали участь у забезпеченні проведення операції у районі АТО. Крім цього, статус учасника війни пропонується надати капеланам, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії або каліцтва, одержаних під час забезпечення проведення АТО.

На переконання авторів законопроекту № 6643, у разі його прийняття буде вирішено на державному рівні питання статусу військових священників (капеланів), які перебували або перебувають у районі проведення АТО. Прийняті зміни також дозволять забезпечити належний соціальний захист військових священнослужителів (капеланів) та сприятиме подальшому розвитку капеланської служби у Збройних Силах України та інших військових формуваннях.

Депутати також зауважують, що впровадження цих соціальних гарантій для капеланів у підсумку сприятиме підняттю патріотичного духу осіб рядового та офіцерського складу, що перебувають в районі проведення АТО, задоволення їх духовних потреб шляхом залучення до їх підтримки та душпастирської опіки військових священників (капеланів).

Також у Верховній Раді триває робота над узгодженням фінальної редакції проекту Закону України «Про військове капеланство». Військові священики-капелани вже багато років несуть душпастирське служіння в Збройних силах України, Національній гвардії України та Державній прикордонній службі України.

Теги: