За словами ієрея Володимира Павлини, церкву почали будувати ще 2007 року, однак вже протягом останніх трьох років ніяк не можуть відкрити. «Тут є така проблема, що земля під будівництво церкви виділялася для громади Московського патріархату. Оскільки Україна зараз переживає такі важкі часи війни і того, що люди усвідомили, що не може бути церкви Московського патріархату в Україні зовсім, громада стояла перед вибором — куди їм податися», — розповів ієрей Володимир Павлина, м. Бахмач (Чернігівська єпархія УПЦ КП).

Тим часом місцеві активісти почали опитувати односельчан: церкву якої єпархії вони хотіли би мати у своїй громаді? Більшість одноголосно висловилася за Київський Патріархат, іншим, здебільшого літнім людям, було взагалі байдуже – головне, аби святиня скоріше відкрила двері.

Щоб люди могли остаточно визначитися і дати рух цій «загальмованій» справі, було запропоновано скликати загальний схід села. Для цього навіть зібрали позачергову сесію сільради. Проте вже на самому засіданні стало відомо – сільський голова Григорівці Михайло Горбаченко написав заяву про звільнення у зв’язку з виходом на пенсію, яку тепер мають задовольнити депутати.

«На даний час Горбаченко перебуває у відпустці щорічній», — зазначила Олена Тупа, секретар Григорівської сільської ради. А в ході дискусії ще й з’ясувалося, що наразі сільський голова знаходиться на лікарняному.

Такий розвиток подій посіяв сумніви в депутатів — Горбаченка вони не бачили, адже на останній сесії самі ж відправили його у відпустку.

Не вселила довіри обранцям і сама заява. «Як ми можемо звільняти-приймати голову сільської ради, як ми не бачили нічого. Його самого немає... Ми хочемо знати причину, чого він написав заяву», — наголосили депутати сільради під час затвердження порядку денного сесійного засідання.

Розвіяти підозри григорівців взявся голова Бахмацької районної ради Віктор Міщук, який особисто привіз цю «таємничу» заяву на сесію сільради. «Ваш сільський голова дійсно був у мене, написав цю заяву. Сам приїхав, я ж його звідси не віз. Були представники інші, поспілкувались і він вирішив, що краще піде на заслужений відпочинок», — наголосив голова Бахмацької районної ради Віктор Міщук.

Після тривалого і доволі напруженого обговорення єдиного питання порядку денного, депутати все ж підтримали дострокове припинення повноважень сільського голови. А після визначилися і з датою проведення сходу села. Отож вже на свято Петра і Павла, 12 липня, григорівці мали поставити крапку в одній справі, і розпочати нову – нарешті відкрити церкву. А до якої єпархії вона належатиме – більшість навіть не сумнівається.

«Я думаю, щоб у нас була тільки Українська Церква Київського Патріархату. Тому що наша батьківщина – Україна, ми всі українці, чому ми повинні підпорядковуватися московським попам і щоб у нас була московська церква?! Ми тільки за Українську Православну Церкву Київського патріархату», — наголосила Ірина Рябченко, місцева жителька.

Як повідомив місцевий активіст, громада села Григорівки Бахмацького району офіційно, шляхом голосування на сході села, вже проголосила перехід з Московського Патріархату в Київський.

Теги: