Ідея виникла в місцевої української громади, яка звернулася до УКУ у березні цього року з проханням організувати школу для молоді у Португалії. Інститут лідерства та управління  УКУ підтримав ідею і організував першу Школу лідерства за межами України.

Відтак, учасниками Школи стали хлопці та дівчата 12-15 років, що живуть і навчаються в Португалії. Майже всі вони народились тут.  Усього – 21 особа.

“Більшість учасників навчаються в португальських школах та практично весь час спілкуються португальською. І певною несподіванкою було для нас те, що так мало дітей володіють рідною мовою на достатньому рівні, – зазначає Наталія Бордун, директор Інституту лідерства та управління та одна з організаторів Школи. –  Ми ж постійно розмовляли українською, тому для підлітків школа стала ще й нагодою побути в україномовному середовищі, вдосконалити знання рідної мови і навіть повчити українських пісень”.

Наталя Дмитрук, директор української Школи ім. Тараса Шевченка у Фару наголошує, що “останнім часом українська громада у Португалії все більше зіштовхується з проблемою браку активної патріотичної мотивованої молоді, що змогла б працювати над збереженням української самобутності.  Тому ми  намагаємося знайти нові шляхи, нові форми роботи, зокрема, відновити зв’язок з організаціями в Україні. Школа лідерів, яку організувала команда ІЛУ УКУ стала справжньою знахідкою у вирішенні цієї проблеми”.

В рамках Школи проводили тренінгові блоки, де учасники практикували лідерські навички, вчилися співпрацювати в команді, реалізовувати власні ідеї, виступати з промовою. Окремий блок –  зустрічі з гостями українцями та португальцями, які успішні у своїх сферах і можуть поділитися власними уроками лідерств. Важливою була і українознавча програма, на якій учасники щодня вивчали частинку України – її етнографічні, географічні і культурні особливості.

Після завершення короткого навчання усі учасники говорили про те, що вже чекають наступну Школу лідерства у 2018 році.

Теги: