Настоятель храму протоієрей Леонід Смаглюк, який прослужив у цій частині майже 20 років, розповів, що за увесь час його перебування тут, жодних проблем з командуванням не було. Навпаки, саме військові стали ініціаторами будівництва церкви і його присутності тут.

«Храм будували військовослужбовці, віруючі УПЦ, своїм коштом та власними зусиллями», — зазначив він. За словами військового священика, проблеми почалися в липні місяці, коли в частину був призначений капелан від Київського Патріархату, який запропонував звершувати богослужіння почергово, на що ані громада, ані настоятель не погодилися.

Кравець Марина Олексіївна, дружина військовослужбовця, директор місцевої школи згадує слова командира, якого жінки намагалися переконати "не виставляти їх на вулицю": «Саме основне, що командир сказати, що це «московський патріархат» і «московського патріархату» тут не буде».

Раніше помолитися до храму постійно приходили військові та члени їхніх родини. Тепер, як розповідають віряни, солдатам «не рекомендують» відвідувати богослужіння, які звершує священик УПЦ (МП). Тож серед парафіян залишилися в основному жінки, у т.ч. військовослужбовці, які намагаються відстоювати свої релігійні права.

Православні жителі селища зібрали понад 200 підписів під зверненням до міністра оборони України, до голови Ради з душпастирської опіки при Мінооборони та до командира частини з проханням залишити храм у юрисдикції УПЦ (МП). Жодної реакції, каже отець Леонід.

Після служби настоятель храму і члени громади здійснили останню спробу домовитися з командиром частини полковником Євгеном Добриніним. Єдине, що він зміг запропонувати — надавати транспорт для вірян УПЦ, щоб ті могли їздити на службу в сусіднє село, а ключі від власного храму наказав віддати новому капелану.

В результаті парафіяни УПЦ (МП) забрали з храму ікони, церковне начиння та вивезти престол.

Того ж дня представники релігійної громади УПЦ (МП) написали звернення до сільського голови — попросили виділити землю під будівництво нового храму або дати тимчасове приміщення для проведення богослужінь.

Нагадаємо, що декілька місяців тому при військовій частині у Черкасах перепрофілювали приміщення, в якому проводила службу громада УПЦ (МП), з поміткою: «у зв’язку з настанням особливого періоду в Україні», приміщення необхідно «для використання за призначенням». Ще одна спроба позбавити громаду УПЦ (МП) можливості опікуватися українськими військовослужбовцями відбулася у Житомирському військовому інституті імені С. П. Корольова. Там під час інвентаризації та фінансового розслідування щодо будівництва храму на території інституту церкву закрили.

Теги: