Під час перебування на території музейного комплексу Юрій Луценко відвідав храм Покрови Пресвятої Богородиці УПЦ Київського Патріархату, де урочисто подарував для церкви ікону Георгія Побідоносця та антикварну шаблю. Подарунок від генерального прокурора прийняли єпископ Запорізький і Мелітопольський Фотій та настоятель Свято-Покровського храму на території музейного комплексу “Запорізька Січ” ієрей Віктор Ткач.

Зі слів генпрокурора, цю ікону йому подарував особисто Петро Порошенко на день народження. Але він вважає, що в домі повинно бути лише декілька ікон, тому всі інші він передаровує. В польських костелах він бачив місця з військовою атрибутикою і прапорами, де солдати моляться і приймають присягу. На Хортиці, вважає генпрокурор, повинно бути таке місце і для наших бійців.

“Я надіюсь, ця шабля та ікона з`являться в місті, де наші солдати будуть молитись, приймати присягу і святкувати перемогу. Через рік, ви всі зафіксували, я надіюсь, будемо відкривати тут оновлений храм”, – розказав Юрій Луценко.
Генеральний прокурор подарував храму на Хортиці ікону святого Георгія Побідоносця

Керівник заповідника Максим Остапенко розказав, що якраз в планах “Хортиці” було в цьому році розширювати храм на “Запорізькій Січі”.

Раніше іконостас для Свято-Покровського храму на Хортиці подарувала дружина Юрія Луценка. Переважна більшість його ікон датовані першою половиною вісімнадцятого сторіччя, а також декілька – сімнадцятим. Всі вони відповідають класичній іконописній школі часів запорізького козацтва. Крім того, у церкві були повністю відтворені всі деталі іконостасу, зокрема дияконських та царських врат, включаючи елементи дерев’яного різьблення тощо. 27 грудня 2015 року цей іконостас у Покровській церкві освятив Патріарх Філарет.

Теги: