У презентації також взяли участь владика Гліб (Лончина), єпарх єпархії Пресвятої родини з осідком у Лондоні, колишній радянський дисидент Мирослав Маринович та дослідник патріархального руху Анатолій Бабинський.

У своєму слові предстоятель УГКЦ розповів, що довго намагався знайти якусь коротку фразу, яка б влучно віддзеркалювала дух патріарха Йосифа. «І я знайшов цих два слова ‒ «Будьмо собою»... На мою думку, бути собою означає бути справжнім. Якщо ти українець – будь справжнім українцем, якщо ти єпископ – будь справжнім єпископом. Якщо ти монах – будь справжнім монахом. Якщо ти патріот – будь справжнім патріотом. Якщо ти християнин – будь справжнім християнином. Гадаю, саме це є змістом цих двох слів», – відзначив Святослав.

Глава Церкви звернув увагу, що віряни сьогодні живуть у світі, який називають світом після правди. Вони живуть у світі фейків та маніпуляцій, переодягань, торгівлі, зловживань, і часто, каже владика, якщо хтось хоче досягнути своєї мети, перевдягається в різний одяг… «Але, гадаю, патріарх Йосиф був справжнім сином своєї землі, був голосом мовчазної Церкви і переслідуваної України в усьому світі, якого приймали посли, президенти держав як президента тої України, що перебувала в тюрмі народів, котрою був Радянський Союз. Він був справжнім душпастирем, пророком, батьком своєї Церкви і свого народу», – вважає архієрей. На його переконання, постать патріарха Йосифа є тим чинником, який справді може об’єднати всіх.

«Слова «Будьмо собою», – розповів предстоятель, – я обрав також для пастирського послання на початок цього року, який ми оголосили в нашій Церкві Роком патріарха Йосифа, щоб показати, що його Заповіт – це не погляд у минуле, а дороговказ нам усім у майбутнє. Це є програмою життя, будівництва Церкви, народу і нашої держави. Тому, я сподіваюся, усі ви будете собою, будете справжніми».

Теги: