Зокрема, 18 вересня на Дегтярівську, 25-а, що в Києві, завітали студенти Київської православної духовної академії і Київського університету імені Бориса Грінченка. Втім, відвідини Ісламського культурного центру, на думку старшого наукового співробітника відділення релігієзнавства Інституту філософії НАН України і за сумісництвом викладача Університету Грінченка Віти Титаренко, цього разу виявилися не зовсім традиційними, адже лекція та ознайомча екскурсія ІКЦ проводилися для такої змішаної групи, а наприкінці семінаристи побажали мусульманам «Многая літа!», виконавши цю традиційну українську святкову пісню просто перед будівлею Центру.

— Сьогодні стався просто безпрецедентний випадок, оскільки зійшлися дві групи — семінаристи й студенти-філософи з світського університету. Я так розумію, що студенти семінарії завітали в рамках традиційних зустрічей, які проводять в цьому Ісламському культурному центрі для ознайомлення з ісламською культурою, вірою, особливостями. А студенти Університету Грінченка мають сьогодні, я би так сказала, отримати подвійні знання. Чому? По-перше, вони потрапили сюди в рамках курсу «Релігійні процеси в світі й в Україні», а по-друге, мають змогу наживо спостерігати міжконфесійне спілкування, яке відбувається не на офіційному рівні, не на камери, не для публікацій, а наживо. Ну, що ще може краще ілюструвати міжконфесійні відносини? — відзначила Віта Титаренко.

Викладач університету Грінченка висловила подяку муфтію Духовного управління мусульман України «Умма» шейху Саіду Ісмагілову за організацію зустрічі.

Після лекції муфтія, де він стисло ознайомив гостей з історією ісламу, молоді люди мали змогу поставити йому виниклі запитання: від теологічно-богословських до обрядово-побутових. Відбулася також екскурсія будівлею ІКЦ, ознайомлення з бібліотекою, гімназією та мечеттю, були й подарунки — ісламознавча література.

Теги: