Перед заупокійним богослужінням глава УПЦ (МП) митрополит Онуфрій звернувся до присутніх зі словом, у якому відзначив високе служіння спочилого митрополита Іринея та закликав усіх молитися за упокій його душі.

Чин погребіння новопреставленого очолив предстоятель УПЦ. Йому співслужили намісник обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, митрополит Саратовський і Вольський Лонгін,  митрополит Чернігівський і Новгород-Сіверський Амворсій, митрополит Могилів-Подільський і Шаргородський Агапіт, митрополит Чернівецький і Буковинський Мелетій, митрополит Житомирський і Новоград-Волинський Никодим, вікарій Берлінської єпархії РПЦЗ архієпископ Штутгартський Агапіт, архієпископ Городницький Олександр, архієпископ Львівський і Галицький Філарет, архієпископ Обухівський Іона, архієпископ Конотопський і Глухівський Роман, архієпископ Ірпінський Климент, єпископ Бородянський Варсонофій, єпископ Фастівський Даміан, єпископ Вознесенський і Первомайський Олексій, єпископ Арцизький Віктор, єпископ Волинський і Луцький Нафанаїл, єпископ Баришівський Віктор, а також духовенство Києво-Печерської обителі та Ніжинської єпархії.

УПЦ поховала Ніжинського митрополита

Попрощатися зі спочилим прийшли рідні владики, братія лаври, викладачі і студенти Київських духовних шкіл, духовенство Ніжинської та Київської єпархій, та його численні духовні чада і паства.

Після звершення відспівування, яке відбулося за чином поховання ченців, священнослужителі обнесли тіло митрополита Іринея навколо Успенського собору лаври і під дзвін Великої лаврської дзвіниці провели його до святих врат обителі, в якій владика прожив десятки років.

Напередодні у Свято-Миколаївському кафедральному соборі м. Ніжин відбулася заупокійна літургія, яку очолив митрополит Саратовський і Вольський Лонгін (РПЦ) у співслужінні митрополита Чернігівського і Новгород-Сіверського Амвросія, архієпископа Сєверодонецького і Старобільського Никодима та єпископа Золотоношського Іоанна.

Згідно заповіту владики Іринея, його поховали на чернечому цвинтарі Свято-Покровського Красногірського жіночого монастирі в с. Бакаївка Золотонішського району Черкаської області.

Указом предстоятеля УПЦ тимчасове керування Ніжинською і Прилуцькою єпархією доручено митрополиту Чернігівському і Новгород-Сіверському Амвросію.

Теги: