Перед початком заходу Керуючого Коломийською Єпархією, як великого гостя, під мелодійні звуки трембіт, зустрічали короваєм, після чого благочинний Косівського благочиння, настоятель Храму Успіння Пресвятої Богородиці села Старий Косів митр. прот. Іван Близнюк запросив очолити урочисте відкриття та освячення пам’ятника.

Урочисто відкрити пам’ятника у селі Старий Косів запросили владику Юліана, Косівського міського голову Юрія Плосконоса, голову Косівської районної ради Павла Ванжурака та першого заступника голови Косівської РДА Богдана Марчука.

Єпископ Юліан прочитав молитву на освячення пам’ятника та у співслужінні духовенства звершивив панахиду за спокій душі спочилого патріарха Володимира (Романюка).

Архієрей звернувся до присутніх зі словом, в якому розповів про життєві віхи шляху українського патріарха та зазначив, що він був носієм незламного, нескореного і свободолюбивого духу української нації.

“Пам’ятник Патріарху – воістину народний, бо споруджували його на кошти простих людей. Це не тільки монументальна згадка про Великого Сина України, а символ нашої вдячності йому… Звичайно, найкращим пам’ятником Патріарху Володимиру було б слідування його ідеям: об’єднання всіх християн України під омофором Єдиної Незалежної Православної Церкви та розбудови могутньої Держави” – зазначив владика Юліан.

Архієрей подякував усім, хто долучився до зведення пам’ятника та нагородив їх орденами та грамотами.

Далі до слова були запрошені перший заступник голови Івано-Франківської обласної ради Василь Гладій та заступник голови Івано-Франківської ОДА Ігор Пасічняк.

Після цього для присутніх були представлені музичні твори. Наприкінці урочистого заходу односельчани покійного патріарха із села Хімчин поклали до пам’ятника білі хустинки із грудочками землі із малої батьківщини владики Володимира, а представники влади – квіти.

Теги: