Професорсько-викладацький склад медичного вищого навчального закладу зібрався у морфологічному корпусі в аудиторії №2 імені В. О. Караваєва.

Разом з патріархом участь у засіданні вченої ради взяв патріарший намісник, митрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський Епіфаній, а також проректор з наукової роботи Київської православної богословської академії протоієрей Віталій Клос.

Вступне слово до усіх присутніх в аудиторії виголосила ректор університету, член-кореспондент НАМН України, професор Катерина Амосова. Вона наголосила, що глава УПЦ КП достойний цієї нагороди, адже в усі часи становлення незалежної України був і залишається зі своїм народом, в найскладніші історичні моменти становлення України став знаковою постаттю та є духовним лідером нації. Лікар пригадала події Революції гідності, коли з благословення патріарха Філарета Михайлівський Золотоверхий монастир прийняв у свої стіни побитих студентів, а трапезний храм згодом став польовим шпиталем, де проводились хірургічні операції над постраждалими.

Після цього до аудиторії звернувся патріарх Філарет, який подякував колективу медичного університету за присвоєну нагороду, зауваживши, що і лікарі і духовенство мають спільне покликання – лікування людини. Патріарх Філарет передав в дар університетській спільноті ікону святого великомученика і цілителя Пантелеймона, а також книги.

Вітальне слово виголосив також голова Наглядової ради університету, почесний доктор медицини, голова комітету з Національної премії імені Тараса Шевченка, професор Юрій Щербак. Він зокрема згадав про легендарну постать у медичному і церковному світі – святитетя архієпископа Луку (Войно-Ясинецького), який був випускником цього університету і зробив величезний внесок у розвиток медицини.

Заключне слово ректора університету Катерини Амосової доповнив академічний хор УПЦ КП, який виконав духовний гімн України «Боже Великий, Єдиний».

Теги: