Організатором конференції виступив МФ «Відродження» за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я, Міністерства охорони здоров’я України, Уповноваженого ВР України з прав людини, міжнародної організації «Фундація відкритого суспільства», БФ «Мати Тереза», організації «Україна без тортур», ВБФ «Соборність», організації «Українські правозахисні ініциативи», Євразійського інституту наркополітики, Івано-Франківської облдержадміністрації (департамент охорони здоров’я), Івано-Франківського університету, Івано-Франківського центру паліативної допомоги, Інституту аналітики і адвокації.

У заході взяли участь експерти у сфері паліативної допомоги з понад 10 країн світу, зокрема з України, Польщі, США, Молдови, Киргизстану Білорусі, Грузії, Вірменії, Таджикистану тощо, а також представники Всесвітньої організації охорони здоров’я, Міністерства охорони здоров’я України, департаменту Європи та Центральної Азії в Human Rigths Watch, Фундації «Відкрите суспільство».

Серед тих, хто опановував цю науку, аби потім ділитися знаннями з іншими, був і заступник муфтія Духовного управління мусульман України «Умма», імам мечеті міста Запоріжжя Мухаммад Мамутов.

— Паліативна допомога — це, насамперед, дії, спрямовані на забезпечення гідного життя хворої людини. Життя без болю, в якому є місце безперешкодному забезпеченню духовних потреб, спілкуванню з навколишніми. Тобто йдеться про збереження гідності людини, — ділиться Мухаммад Мамутов. — Власне, паліативна допомога є складовою роботи імамів-капеланів, які відвідують хворих як в лікарнях, так і вдома. Але її засади досі багато в чому залишаються поза колом обізнаності не лише широких верств суспільства, але навіть активістів та волонтерів, тому такі конференції є дуже корисними і своєчасними.

Як розповів імам мечеті міста Запоріжжя, цей захід був дуже насиченим інформаційно. Учасники ознайомились із загальними питаннями надання паліативної та хоспісної допомоги в Україні, з тим, як долають подібні проблеми за кордоном. Великий масив питань стосувався безпосередньо організації медичної допомоги, якісного знеболення, а також роботи волонтерів, правозахисників та активістів в напрямі забезпечення права хворого на життя без болю, на гідні умови, в яких він проведе залишок життя, і на подолання хибного ставлення суспільства до проблем невиліковно (найчастіше — онкологічно) хворих.

Особливим блоком на Міжнародній конференції з паліативу йшла секційна сесія, присвячена духовній опіці й підтримці тяжкохворих, ролі медичного капелана в роботі команди з паліативної допомоги, етиці догляду наприкінці життя, зокрема й інформуванню про погані новини та правдивості повідомлення діагнозу.

Як зазначив Мухаммад Мамутов, імамам-капеланам є що розповісти зі свого досвіду спілкування з невиліковно хворими, але проблема паліативної допомоги є набагато ширшою і потребує роз’яснювальної, просвітницької роботи серед різних цільових груп.

Імам мечеті м. Запоріжжя зізнався, що відтепер він краще розуміє, чому і в який спосіб навчати активістів та волонтерів, які бачать своє служіння суспільству саме в роботі паліативних команд, що і як доносити до людей, як вести просвітницьку роботу.

Після завершення конференції її учасники отримали відповідні сертифікати.

Теги: