6 жовтня в Москві за участю двох архієреїв УПЦ (МП) -- митрополита Київського Онуфрія та Кіровоградського Іоасафа (Губеня) -- відбулося засідання Синоду РПЦ. Від імені Синоду на ім'я президента РФ В. Путіна була надіслана вітальна телеграма, в якій за очільником Росії визнається вагомий внесок "в утвердження ідеалів справедливості, миру і злагоди між країнами і народами".


Хоча один з митрополитів УПЦ, а саме владика Іоасаф, спробував відмежуватися від цієї вітальної телеграми, представники громадських організаций Кропивницького та області розпочали збір підписів під відкритим листом єпископа Кропивницького і Голованівського Марка, ієрарха УПЦ КП, до місцевої та державної влади президента України Петра Порошенка, голови Верховної Ради України Андрія Парубія, прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, голови Кіровоградської обласної державної адміністрації Сергія Кузьменка, голови Кіровоградської обласної ради Олександра Чорноіваненка, глови Кіровоградської міської ради Андрія Райковича, закликаючи посадовців та меценатів розглянути "антиукраїнську діяльністьі УПЦ (МП)", зокрема поставили питання про доцільність подальшої підтримки Кіровоградської єпархії УПЦ (МП).

"Згідно з повідомленням офіційного сайту Московського Патріархату, ці архієреї разом із іншими на чолі з Патріархом Кирилом направити президенту Росії вітальну телеграму, у якій, зокрема, відзначили вагомий вклад В. Путіна «в утверждение идеалов справедливости, мира и согласия между странами и народами». Якщо хто забув, то потрібно нагадати, що саме Путін зі своїми посіпаками розв’язав війну з Україною, вбив тисячі українських воїнів та цивільних, ще більше наших громадян зазнало каліцтв та змушені були покинути рідні домівки. Тож виникає справедливе запитання: хіба не верхом цинізму є участь архієреїв із України в такому вітанні? Хто в Україні солідарний із такою оцінкою діяльності Путіна, яку дали владики Онуфрій та Іоасаф разом із Синодом РПЦ? Якщо Путін – миротворець, то хто ж тоді П. Порошенко та воїнство України!?", -- йдеться у листі.

Як повідомила волонтерка Оксана Червона, наразі відбувається збір підписів від громадських організацій. Першими після єпископа поставили підписи представники "Армії SOS Кіровоград" і "Союзу українок".

Нагадаємо, що на тому засіданні Синоду РПЦ була зроблена чергова спроба обмежити самостійність УПЦ (МП).

Теги: