Киянам та гостям столиці покажуть рідкісне зібрання артефактів епохи, в яку жив видатний українець: портрети, ікони, культовий метал, стародруки, архівні документи та інші безцінні реліквії. Центральні експонати – елементи богослужбового одягу митрополита, віднайдені археологами під час розкриття його поховання у Софійському соборі у 1936 році, що зберігаються у фондах заповідника.

«MIRA RES…» (з латини – «чудеса»), – промовляли, демонструючи гостям нетлінні мощі митрополита Рафаїла. До початку ΧΧ ст. при його похованні у підземному склепі собору відправляли панахиди та відбувалися чудотворні зцілення. Утім, вираз «MIRA RES» є актуальним не тільки з огляду на давнє прагнення Церкви до канонізації архіпастиря. Як зазначають організатори виставки, його безцінний внесок у розвиток вітчизняної культури XVIII ст. (особливо – освіти та архітектури) важко переоцінити, а багатогранність та розмаїття талантів цієї непересічної людини були подібними до чуда.

Виставковий проект, ініційований Національним заповідником «Софія Київська» з нагоди 270-й річниці упокоєння Київського митрополита Рафаїла Заборовського. Партнери – Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник, Національний музей історії України, Національний  художній музей України, Фонд пам’яті Блаженнійшого Митрополита Володимира та представник Федерації судномоделізму та судномодельного спорту України В. М. Гошко.

Виставка триватиме до 24 грудня 2018 року.

Теги: