Коротенькі історичні екскурси надавали гостям концерту можливість дізнатися більше про таких видатних вітчизняних та зарубіжних християн-реформаторів, як Г. Лебсак, Г. Григор’єв, В. Теппоне, В.Г. Волкославська, М. Лютер, Ф. Кросбі та багато інших. І на кінець організатори підготували невеличкий приємний сюрприз для гостей — можливість відвідати музей історії християнської музики.

Ще з давніх-давен натхненні пісні залишаються джерелом втіхи та надії. Для християн-адвентистів такими є “Псалми Сіону”. За кожним з цих гімнів стоїть історія, чи то однієї людини, чи навіть цілої нації.

Шлях цих музичних творів в Україні був нелегким. Перші псалми почали з’являтися в Україні вже тоді, коли в інших держав були власні збірники. Тільки в 1914-1917 роках створили збірник, куди увійшло 1200 псалмів, до яких пізніше — у 1919-1920 —додано ще 525 пісень. Спочатку багато псалмів співалося російською та німецькою мовами, але потім до справи їх створення та перекладу долучилися українські проповідники та поети. Завдяки їм українські адвентисти мають сьогодні збірники гімнів, які надихають на добрі справи, стають розрадою в горі та втіхою в радості.

Концерт відкрили урочистим гімном «Могутня в нас твердиня Бог», який написав Мартін Лютер, у виконанні Київського камерного хору. Як зазначає сайт адвентистів, цей гімн — маніфест усього християнського світу: «Ми не будемо боятися, тому що з нами Бог». Кожен наступний гімн висвітлював різні грані теми стосунків людини з Богом.

Теги: