Організатори події - Свято-Успенська Києво-Печерська лавра, Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник, Міжнародний інститут афонської спадщини.

Метою конференції організатори називають вивчення спадщини і мученицького подвигу сщмч. Володимира (Богоявленського; + 07.02.1918), митрополита Київського і Галицького, пошук, вивчення, узагальнення та систематизація свідоцтв і джерел з історії гонінь на Православну Церкву та репресій проти православного духовенства за радянських часів, реабілітація та увічнення пам’яті жертв репресій, осмислення сповідницького шляху Православної Церкви в роки богоборчих гонінь, відродження спадщини і вшанування пам’яті святих новомучеників і сповідників Православної Церкви ХХ століття.

В рамках конференції відбудеться відкриття фотовиставки, присвяченої історії Києво-Печерської лаври за радянських часів і гонінням на Православну Церкву в СРСР.

У дні роботи конференції, 7 лютого, в день вбивства сщмч. Володимира (Богоявленського; + 07.02.1918), в Києво-Печерській лаврі відбудеться святкова літургія, хресний хід та заупокійне богослужіння за всіх невинноубієнних в роки більшовицького терору.

Орієнтовні секції (теми) конференції:

    Сщмч. Володимир (Богоявленський; + 07.02.1918), митрополит Київський і Галицький: життєвий шлях, служіння і мученицька смерть.
    Значення мучеництва і сповідництва в історії Церкви: науково-богословське осмислення.
    Святі новомученики і сповідники ХХ століття: подвиг, спадщина, пам’ять.
    Політика радянської влади щодо релігії та Церкви в СРСР.
    Історія Києво-Печерської Лаври за радянських часів: від закриття до відновлення.
    Репресії проти православних ієрархів, духовенства і віруючих з 20-х по 80-і роки ХХ століття.
    Сповідницьке служіння духовенства Православної Церкви в роки комуністичного переслідування.
    Духовна освіта в роки атеїстичної цензури і гонінь на Церкву.
    Сучасні християнські мученики Близького Сходу: сенс і значення їх подвигу.

У роботі конференції передбачається очна і заочна участь. За результатами роботи планується видання наукового збірника матеріалів конференції. Організатори забезпечують безкоштовним проживанням та харчуванням на час проведення конференції.

Для участі в конференції необхідно надіслати до 12 січня 2018 року на e-mail оргкомітету vladimir.priest.martyr.kpl@gmail.com заявку, в якій має бути вказано тему доповіді та відомості про автора (прізвище, ім’я, по батькові, науковий ступінь, вчене звання, духовний сан, місце роботи, посаду, адресу, домашній або мобільний телефон, електронну адресу і т. д.).

Заповнити анкету учасника можна перейшовши за посиланням.

Контакти оргкомітету: Тел.: +38 (044) 255-11-05, факс: +38 (044) 255-11-76. E–mail: vladimir.priest.martyr.kpl@gmail.com

Теги: