Унікальність виставки полягає в тому, що майже всі, а це близько 60 представлених робіт, написані за мотивами картин М. Когана-Шаца, які були вивезені за межі України і знаходяться у приватних колекціях поціновувачів живопису в різних країнах світу і вже недосяжні для вільного перегляду українцями.

Автори виставки є не тільки художниками, але й громадськими діячами, священнослужителями, пасторами християнської церкви "Ранкова зірка", які займаються багатьма проектами з відродження культури, моралі, духовності, меценатства і благодійності в Україні, тому примітним є те, що виставка відбувається саме в місці, де колись мешкала родина відомих меценатів та колекціонерів Терещенків, картини з приватної колекції яких заклали основу музейного фонду.

На урочистому відкритті згадувалися цікаві факти з життя і творчості Матвія Когана-Шаца, який більшу частину свого життя жив та працював у Києві. Коган-Шац був майстром пейзажу, тому цей жанр представлено майже у всіх роботах виставки. Основною тематикою картин є природа в різні пори року. Попри те, що в картинах ясно простежується авторський почерк Костянтина та Світлани Шаповалових, манера передачі кольору та свобода в роботах були максимально наближені до манери живопису самого М. Когана-Шаца.

Під час відкриття виставки Світлана Шаповалова зазначила: «В час, коли активно розвиваються технології і є загроза заміни в майбутньому праці людини штучним інтелектом, зростає потреба в розвитку творчого потенціалу та IT-інтелекту. Тому наша мета, також, допомогти людині розглядати Боже творіння та надихатися світлом, що в свою чергу спонукає її розвивати свій творчий та емоційний інтелект, а саме, здатність любити ближнього, бути милосердним, співчутливим, помічати важливі речі, які відбуваються навкруги й не бути байдужим. Це запорука того, що людина буде на тому місці, яке їй визначив Бог…»

Виставка триватиме до 6 лютого. Адреса: м.Київ, вул.Терещенківська, 9, Національний музеї «Київська картинна галерея».

Теги: