З початку проекту представники Карітасу провели моніторинг у селах буферної зони, підконтрольних Урядові України, та зібрали інформацію про людей, що потребують допомоги. З числа не байдужого до сусідського горя місцевого населення було сформовано команду допомоги літнім і хворим людям.

До роботи було залучено 200 місцевих осіб, які працюють у різних локаціях вздовж буферної зони. Кожен із них пройшов навчання та практичні тренінги на тему: «Опіка над хворими, котрі потребують сторонньої допомоги. Догляд. Психологічний супровід. Переміщення».

Загалом допомогу в рамках проекту отримують близько 600 мешканців буферної зони.

За словами локального координатора Івана Іващенка, частина майбутніх бенефіціарів із підозрою ставилися до співробітників фонду. Особливо це стосується віддалених від районного центру селищ, де люди, яким потрібна така допомога, вже звикли відчувати себе покинутими напризволяще. Проте ввічливість, розуміння, співчуття та індивідуальний підхід до кожного, хто звертався до "Карітасу", дали свій позитивний результат. Зараз потребуючі чекають візиту працівників фонду не тільки для того, щоб отримати медичні консультації та супровід, а ще й поділитися своїми проблемами або досягненнями.

Медичний експерт Чебук Ольга з Мар’їнки також зазначає, що коли рік тому вона прийшла працювати в проект, то бачила в очах людей недовіру та вже невдовзі підопічні щоразу дякували за допомогу і турботу. «Головне, що вдалося мені досягти у проекті, це те, що навіть найскандальніші наші мешканці тепер приходять до нас і спілкуються з повагою та довірою. Дякую Карітасу за можливість самореалізації та за допомогу моїм землякам!» – додає вона.

Теги: