Мета тренінгу – поглибити знання держслужбовців про конфлікти та способи їх вирішення,  тим самим сприяти зниженню напруги у спілкуванні між представниками різних соціальних груп, у тому числі ВПО та учасниками АТО, та працівниками держустанов.

Тренінг провели методист ЦППСР Департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради, практичний психолог-методист Ірина Рошак та практичний психолог КЛДЦ «Сімедгруп», психотерапевт, арт-терапевт Ольга Зуєнко.

Ольга Зуєнко ознайомила учасників тренінгу з поняттям «конфлікт», зі стратегіями поведінки людини та чинниками, які зумовлюють конфлікт. «Конфлікт можуть викликати слова, певні дії чи навіть бездіяльність, – говорить психотерапевт, – як людина буде поводити себе у конфліктній ситуації залежить від її типу характеру. Сьогодні ми знайомимося зі стратегіями стилів поведінки, аби вміти краще вирішувати конфліктні ситуації».

Тренери провели з держслужбовцями ряд вправ і тестів, що дозволили насамперед дати оцінку собі, аби надалі правильно оцінювати інших. «Сьогодні ми робимо акцент на самопізнанні, – говорить практичний психолог-методист Ірина Рошак, – адже для того, щоб розуміти інших людей, насамперед треба вивчити себе. А також люди, які працюють в системі «людина – людина» завжди повинні пам’ятати про три якості: добро, терпіння та співчуття».

Працівники державних установ не охоче розповідають про конфліктні ситуації з ВПО або учасниками АТО, однак зізнаються, що подекуди подібні ситуації виникають.

«Для мене є дуже цінними поради фахівців та практичні вправи, адже буває непросто знайти спільну мову з людиною, – говорить головний спеціаліст Департаменту соціальної політики Івано-Франківської міської ради Наталя Калинюк, –я хочу удосконалюватися та підвищувати якість своєї праці, тому подібні тренінги є дуже корисними».

Франківський "Карітас" вже організовував подібні тренінги для шкільних психологів й надалі планує працювати у цьому напрямку. Захід відбувся в рамках проекту «Об’єднуючи людей заради розбудови миру: від зцілення до кооперації».

Теги: