"Відкритий католицизм" – це поняття, яке описує відносини католицизму з суспільством. ІІ Ватиканський собор у цьому є ключовим моментом. У післясоборний період з'явилися три інтерпретації цього явища. З одного боку, можна говорити про "закритий католицизм", який захищає традицію і не хоче змін, з іншого – про "розмитий католицизм", який намагається адаптуватись до суспільства так сильно, що забуває про традиції. Між цими двома крайнощами знаходиться "відкритий католицизм", який є спробою творчого продовження традиції.

Як зазначає лектор, теологічна спадщина святого Томи Аквінського – це пропозиція "відкритого католицизму", хоча й з ХІІІ століття; комусь може здатися, що деякі теми давно втратили свою важливість, однак сам спосіб мислення Аквината є якнайбільш сучасним, відкритим і таким, що шукає істину.

Потім, разом з Олексієм Браславецем, о. Войчех Сурувка презентує книжку „Святий Тома Аквінський. Учитель істини", яку нещодавно був видано у видавництві "Кайрос".

Олексій Браславець – педагог, економіст, магістр юридичних наук, докторант Папського університету Йоана Павла ІІ в Кракові, викладач Інституту релігійних наук святого Томи Аквінського у Києві (канонічне право, соціальне вчення Церкви) та кількох київських вишів (економічні дисципліни).

Адреса: Київ, вул. Володимирська, 24, "Софія Київська", Відкритий Православний Університет Святої Софії-Премудрості, 2-й поверх будинку Теплої Софії. Вхід безоплатний через бокові ворота Софійського кремля, що виходять на вулицю Володимирську.

Теги: