«Із сумом повідомляємо, що після того, як увечері 2 квітня з’явилася інформація про офіційне зняття арешту зі Свято-Успенського храму в селі Птича Дубенського району, прихильники Київського Патріархату захопили храм силою», — йдеться в повідомленні офіційного сайту УПЦ (МП).

«Близько 23.50 до храму приїхали автомобілі з бійцями «Айдара» і «Азова», і з їх допомогою розкольники за лічені хвилини виштовхали з церкви представників громади УПЦ, погрожуючи зброєю. Парафіяни називають подію не інакше, як терористичний акт, — повідомляється далі.

Таким чином, офіційний сайт УПЦ (МП) визнав, що до представників УПЦ КП спірний храм вже зайняли представники УПЦ (МП), яких і виштовхали з церкви.

 з ремаркою, що два наряди поліції, які чергували біля храму, не втручалися в події.

В свою чергу, прес-служба Рівненської єпархії УПЦ КП у коментарі щодо подій у селі Птича зазначає, що "Свято-Успенська громада села Птича Дубенського району ще в 2014 році своєю більшістю (на той час понад 60% голосів) виявила намір" перейти з УПЦ (МП) до УПЦ КП, п також "неодноразово... зверталася до громади меншості з проханням почергово звершувати богослужіння у місцевому храмі, що дало б змогу уникати міжконфесійних протистоянь". Цю пропозицію громада УПЦ (МП) відкидала.

Рівненська єпархія УПЦ КП підкреслює, що вона храм в селі Птичі "не захоплювала", він "як належав, так і належить громаді, яка є його законним власником".

За повідомленням місцевої поліції, близько опівночі 2 квітня до поліції надійшло повідомлення, що невідомі особи пошкодили вхідні двері церкви та зайняли її приміщення. Між представниками обох конфесій виник конфлікт, у ході якого тілесні ушкодження отримала 51-річна місцева жителька. Медики у неї діагностували закриту черепно-мозкову травму, струс головного мозку та забій скроні. За фактами умисного пошкодження майна та умисного легкого тілесного ушкодження відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Аби попередити та не допустити порушень правопорядку, правоохоронці в цілодобовому режимі забезпечують порядок та публічну безпеку поблизу Свято-Успенського храму, повідомили у відділі комунікації поліції Рівненської області.

Цими ж днями, 28 березня, Господарський суд Рівненської області задовольнив скаргу релігійної громади УПЦ (МП) села Чудниця Гощанського району щодо невиконання обов’язків виконавчої служби на користь представників УПЦ КП.

За повідомленням сайту УПЦ (МП), протягом майже чотирьох місяців держслужбовці не квапилися стягувати держмито в сумі 3000 гривень з місцевої новоутвореної громади УПЦ КП. Тепер суд пришвидшив цю справу.

Теги: