Лекція присвячена королю київського карного розшуку. Від початку ХХ століття і до кінця українських визвольних змагань Микола Красовський розкрив низку значущих кримінальних злочинів, включно із сумновідомою на весь світ "справою Бейліса" (1911 - 1913).

Микола Красовський розслідував убивство А. Ющинського, виявивши докази, що заперечили офіційну версію, інспіровану чорносотенцями, про ритуальну сутність убивства, і був переконаний, що злочин здійснила група лук'янівських злодіїв, пов'язаних із В.Чеберяк (приймала і переховувала крадене). 1913 року було винесено виправдальний вирок Бейлісу на підставі свідчень і фактів, зібраних М.Красовським.

Від квітня 1919 року працював у Міністерстві внутрішніх справ УНР. Під час Директорії УНР перейшов до Розвідочної управи Генштабу армії УНР. Після еміграції українського уряду і військових частин у 1920-х роках продовжував служити у Польщі. Подальша його доля невідома.

Лектор — Олексій Зотиков (відомий також як Олексій Барбарук-Трипільський), український етнограф та історик, журналіст і кінодокументаліст (автор, сценарист, режисер). Кандидат історичних наук (1986). Автор більш ніж 300 документальних фільмів, знятих на студії «Київнаукфільм».  На початку 1990-х років автору лекції пощастило познайомитися з родичами М.О.Красовського у Києві та у Білій Церкві. Готувався випуск телесеріалу, присвячений королю київського карного розшуку, був написаний пілотний кіносценарій та відзнята перша тисяча метрів кіноплівки... Про подальше – у авторському вечері Олексія Зотикова.

Мiсце проведення заходу вул. Малопідвальна, 21/8, галерея "КалитаАртКлуб".

Вхідний квиток на лекцію - 150 грн. Для студентів і пенсіонерів - 75 грн.

Тел.: 279-70-03. Реєстрація: https://docs.google.com...

Теги: