Розслідування дій священика УГКЦ Івана Сивака тривало чотири роки. У процесі задіяли навіть священнослужителів із Ватикану. У результаті розслідування священика позбавили духовного сану. Відповідний наказ 12 квітня підписав єпископ Тарас Сеньків, єпарх Стрийської єпархії УГКЦ.

Один із постраждалих від дій священика Івана Сивака – Іван Федунів, про гріхи якого чотири роки тому дізналося все село. Якось у Народному домі люди організували збори. Був присутній і тодішній ігумен храму. Каже, між ним та панотцем виникла суперечка. І священик, мовляв, не стримався й розбовкав сповідь. Після цього бажання сповідатись у чоловіка зникло.

"Я йому сказав, отче, шо ви робите. То ж не можна того робити. А він мені нічого не відповів. Припустіть, ви йдете сповідатися, а він тайну сповіді розказав. Ви хочете йти сповідатися до такого священика, певне, шо ні", – каже мешканець с. Жулин Іван Федунів.

Сам колишній панотець Іван Сивак виправдовується. "Про цей гріх знали всі люди. То не було таємницею. Якшо знали всі люди, то яка може бути сповідь. Він ображав мою дружину в Народному домі, я йому сказав пару слів, подивіться на себе, скільки у вас було коханок", – виправдовується священник.

У селі Жулин, де служив Іван Сивак, колишнім душпастирем теж задоволені не всі. Сповідь Романа Коваля священик не розголошував, але дав йому, запевняє, кропилом по голові.

Як пояснив канцлер Стрийської єпархії УГКЦ о. Володимир Ждан, у 2014 році на о. Івана Сивака поскаржились парафіяни церкви Пресвятої Трійці у селі Жулин Стрийського району на Львівщині. Тоді ж церква розпочала розслідування цих звинувачень і до з'ясування обставин заборонила Іванові Сиваку проводити сповіді та відрядила до цього села іншого священика.

2014 року Івана Сивака також скерували до іншого храму, але він це проігнорував і почав займатись громадсько-політичною діяльністю.
Сповідь скількох вірян була розголошена, у єпархії не розповідають, бо це також таємниця. А от колишній отець Іван Сивак уже найняв адвоката. Хоче, щоб єпархія та Ватикан переглянули своє рішення.

У ці ж дні, суддя Немирівського районного суду Вінницької області Тетяна Слободяник відмовилася розглядати адміністративний протокол, який склали на священика УПЦ (Московського Патріархату) Іоанна Курмоярова за демонстрацію георгіївської стрічки у соцмережі "Фейсбук".

Як відомо, ієромонах Дмитро Курмояров публічно пообіцяв принципово носити георгіївську стрічку, заборонену в Україні.

Цю справу суддя повернув для дооформления до поліції. "Статтею 221 КУпАП визначено категорії статей, які уповноважені розглядати суди. Разом з тим, наведена норма закону у чинній редакції не містить в переліку статей, які повинен розглядати місцевий суд, статтю 173-3 КУпАП. Тому суд позбавлений законом можливості розглянути дану справу і вважає за необхідне повернути до Немирівського відділення поліції ГУНП у Вінницькій області", – обґрунтувала своє рішення суддя.

Раніше ієромонах Іоанн заявив, що принципово носитиме георгіївську стрічку. Так вирішив після того, як йому СБУ виписала штраф за "пропагандистське використання георгіївських стрічок у Facebook".

У Єпархіальній раді Тульчинської єпархії УПЦ (МП) засудили ієромонаха за активну суспільно-політичну діяльність у соцмережах і покарали - виключили зі списку священиків Тульчинської єпархії. Скасували скит, раніше очолюваний ієромонахом Іоанном.

Теги: