Лікар-психіатр, нарколог Юрій Бондаренко розповів і вцілому про шкоду тютюну, і про те, чим особливі електронні сигарети та кальян. Зокрема, було зазначено, що у вейпах та кальяні основним компонентом є тютюн, отже ці звички є шкідливими, адже призводять до залежності. Сприяє появі залежності і те, що паління електронних цигарок, і особливо кальяну, є певною церемонією, це робить таку звичку цікавою. У свою чергу 80% людей, які мають залежності від тютюну чи алкоголю, здобули її саме через цікавість.

Статистичні дані підтверджують: за останні два роки популярність вейпів у світі зросла на 86%. А думка про не шкідливість таких звичок спростовується тим, що щороку кількість тих, хто обирає більш міцний наповнювач для електронної цигарки чи кальяну, зростає; такі курці стають залежними від тютюну та прагнуть більшої дози.

Лікар Юрій Бондаренко також відмітив, що разом із популярністю вейпів росте і рівень куріння звичайних цигарок. Особливо небезпечні електронні цигарки для дітей і підлітків – адже, як зазначив лікар Бондаренко, сучасні речовини для куріння у вейпах, крім тютюну, мають у своєму складі і різноманітні хімічні домішки. Саме наявність тютюну і хімічних компоненів у наповнювачах вейпів призводить до прискореної у кілька разів появи залежності у молоді. Небезпечними є також і харчові домішки у капсулах вейпів, під час всмоктування пару, у склад якого вони входять, ці харчові домішки змінюють свої властивості і також шкодять здоров’ю.

У програмі було сформульовано, що тютюн та хімічні домішки, які входять до складу наповнювачів для електронних цигарок та кальянів, згубно впливають на весь організм людини. Зазначалося, що ці речовини блокують вироблення в організмі потрібних речовин, через що з’являються порушення нервової та інших систем, смоли осідають в органах дихання та кровоносній системі, через що з’являються такі захворювання, як емфізема і фіброз легенів та інші. Відновити легені після їх значного ураження, коли тканини легенів, що здатні проводити газообмін, тобто можливість людини дихати, заміщуються сполучною тканиною (при фіброзі), неможливо.

Щодо кальяну, то, за словами Юрія Бондаренка, дим, який проходить через рідину, насправді не очищується у ній, а концентрований з усіма шкідливими речовинами потрапляє в організм людини. Викурюючи кальян, людина фактично дихає продуктами горіння, як при звичайній пожежі. У цьому розумінні кальян нічим не відрізняється від паління цигарок. Поглянувши на забруднені трубки кальяну наочно можна побачити, як забруднюються легені та артерії людини. Саме такий бруд – смоли та продукти горіння, осідають і на кровоносних судинах, і в органах дихання. Щоправда, кальян щоразу чистять, а організм почистити від продуктів горіння неможливо.

Теги: