«Ми живемо на порозі формування нової глобальної культури. Кажуть, що молодь (однолітки) в різних частинах світу (наприклад, українська та бразильська) більше подібна одна до одної, ніж культура, в якій живуть батьки і діти. Уже є ці “культурні провалини”, що підсилюють “провали поколінь”, які часом існують в сім’ях. Тому як комунікувати, як відповідати на питання, як творити діалог, як і куди іти за цією молоддю, які методи душпастирства використовувати — це питання, на які нам треба шукати відповіді», — зазначив глава УГКЦ.

Окрім цього, він зауважив, що бути молодим у Католицькій Церкві доволі непросто. «Молоді особи бояться, що їх будуть сварити за те, що вони молоді. Адже коли молодь приходить до храму, то там є купа експертів з минулого століття, які скажуть їй, на яке коліно треба клякати і як треба жити. Натомість є інший меседж Церкви для молоді, який може бути абсолютно революційним: якщо молодь помилиться — її ніхто не засудить. Вважаю, молодь цього дуже потребує», — наголосив Святослав.

Архієрей додав, що варто переосмислити заклик Папи Франциска щодо милосердя. Молодь має відчути від Церкви не засудження, а розуміння та милосердя, саме тому душпастирі повинні бути з молоддю, супроводжувати її в усьому, сказав владика Святослав.

З молодіжними лідерами також зустрівся владика Едвард Кава, єпископ-помічник Львівської архідієцезії РКЦ в Україні. «Ця зустріч є дуже-дуже позитивним плодом співпраці, — зазначив владика Едвард. — І вона дуже потрібна. Маю надію, що це початок доброї співпраці в контексті душпастирства молоді між УГКЦ та РКЦ в Україні».

Теги: