Основна мета програми – повернення своєї свободи, духовне зростання, отримання перемог у ситуаціях, в яких ми раніше терпіли поразки, та віднаходження миру з Богом, позбуваючись фальшивих образів і уявлень про Нього і навчаючись будувати з Ним особисті стосунки довіри й тривати у них.

Ця програма включена у формацію Школи християнського життя і євангелізації (Школи Марії) та діє як окреме служіння у греко-католицьких спільнотах Віднови у Святому Дусі «Благословення» і «Тавор» у Львові.  Програму представляла Зоряна Шеремета, яка вже кілька років є відповідальною за це служіння у спільноті «Благословення».

«Особливістю програми «12 кроків звільнення» є те, що вона крім вивчення теорії передбачає практичні заняття, що відбуваються в групах. Група має певні правила, за якими діє (працює). Її веде аніматор, що сам пройшов кроки звільнення і має відповідну формацію. Група потрібна тому, що важко бути чесним із самим собою. Коли людина приходить до усвідомлення, долаючи заперечення, тієї чи іншої залежності чи співзалежності та прагне її позбутися у своєму житті, то потребує підтримки від інших осіб. Наявність «супутників» у групі робить нас чесними і підзвітними, дає змогу поглянути на себе збоку. Аніматор на групі не навчає, а веде і є відповідальним лише за створення безпечної атмосфери любові і прийняття та забезпечує супровід, який є необхідним, щоб не знеохотитися і не зійти з цієї дороги, – зазначила Зоряна Шеремета. – В основі процесу звільнення є особиста співпраця людини з Богом, який є єдиним джерелом внутрішньої свободи. Величезна цінність програми кроків звільнення полягає в тому, що вони провадять до здорової духовності, побудови особистих стосунків з Богом, вміння слухати та виконувати Божу волю.

Програма «12 кроків звільнення» передбачає наступні кроки:

Крок перший: Ми визнали своє безсилля перед своєю залежністю – наші життя стали некерованими.
«Бо не роблю добра, що його хочу, але чиню зло, якого не хочу» (Рим. 7, 19).

Крок другий: Прийшли до віри в те, що є Сила могутніша, ніж ми самі, здатна повернути нас до нормального життя.
«Нещаслива я людина! Хто мене визволить від тіла тієї смерти? Дяка хай буде Богові через Ісуса Христа, Господа нашого!» (Рим. 7, 24–25а).

Крок третій: Вирішили настільки довірити Богові турботу про свою душу і своє життя, наскільки ми зрозуміли Його.
«Тож благаю вас, брати, на милість Божу, віддати тіла ваші як жертву живу, святу, приємну Богові: богослужбу від вас розумну» (Рим. 12, 1).

Крок четвертий: Ретельно і неупереджено досліджували себе.
«Розвідаймо тільки дороги наші й дізнаймо, повернімося до Господа!» (Плач Єр. 3, 40).

Крок п’ятий: Визнали перед Богом, собою і людьми справжню природу своїх помилок.
«Сповідайте, отже, один одному гріхи ваші й моліться один за одного, щоб вам видужати. Ревна молитва праведника має велику силу» (Як. 5, 16).

Крок шостий: Повністю готові до того, щоб Бог усунув усі наші недоліки.
«Смиріться перед Господом, і він вас підійме!» (Як. 4, 10).

Крок сьомий: Смиренно попросили Його усунути наші недоліки.
«Окропи мене іссопом, і я буду чистий, обмий мене, і я над сніг буду біліший» (Пс. 51,  9).
«Серце чисте створи мені, Боже, і дух потужний віднови в нутрі моїм» (Пс. 51, 12).

Крок восьмий: Склали список людей, яким заподіяли зло, і готові до примирення з кожним із них.
«І як бажаєте, щоб вам чинили люди, чиніть їм і ви так само» (Лк. 6, 31).

Крок дев’ятий: Зробили все можливе, щоб відшкодувати завдану цим людям шкоду, за винятком випадків, коли це може зашкодити їм або іншим.
«Коли, отже, приносиш на жертовник дар твій і там згадаєш, що твій брат має щось на тебе, зостав там перед жертовником твій дар; піди, помирись перше з твоїм братом і тоді прийдеш і принесеш дар твій» (Мт. 5, 23–24).

Крок десятий: Продовжили досліджувати себе і відкрито визнали ті випадки, коли були неправі.
«Якже ми визнаємо гріхи наші, то він - вірний і праведний, щоб нам простити гріхи наші й очистити нас від усякої неправди» (1 Ів. 1, 9).

Крок одинадцятий: Молилися і роздумували, щоб повніше контактувати з Богом, настільки, наскільки ми зрозуміли Його, благаючи про те, щоб Він відкрив нам Свою волю щодо нас і дав нам сили виконати її.
«Вислухай, Господи, мої глаголи, зверни увагу на моє зідхання. Прислухайся до голосу мого благання, царю мій і Боже мій! До тебе бо молюся» (Пс. 5, 2–3).
«Вкажи мені, о Господи, твої дороги, навчи мене, де твої стежки» (Пс. 25, 4).

Крок дванадцятий: Здобувши духовне пробудження як результат цих кроків, ми намагаємося донести цю звістку до інших людей і в усьому дотримуватися цих принципів.
«Ісус же приступив і промовив до них: «Дана мені всяка влада на небі й на землі. Ідіть, отже, і зробіть учнями всі народи: христячи їх в ім'я Отця і Сина і Святого Духа; навчаючи їх берегти все, що я вам заповідав. Отож я з вами по всі дні аж до кінця віку» (Мт. 28, 18–20).

Незабаром у книгарні «Назарет» з’являться книга-посібники для праці в групах за програмою 12 кроків звільнення «Повернення до дома Отця», а також зошит для аніматора з матеріалами та порадами для проведення груп - https://www.facebook.com/nazaret.shop/

Теги: