Захід проведено до 460-ї річниці створення «Пересопницького Євангелія». Перед науково-викладацьким складом та студентами Переяславського університету виступили директори видавничого дому «АДЕФ-Україна» Алла Істоміна та Ігор Шпак, зусиллями яких було реалізовано цей унікальний видавничий проект. Також виступили ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі, академік НАПН України Віктор Коцур; заступник директора Інституту історії України НАНУ, голова Національної спілки краєзнавців України, член-кореспондент НАН України Олександр Реєнт; директор Міжнародного інституту афонської спадщини Сергій Шумило та один із головних меценатів заходу, мер міста Переяслава Вячеслав Саулко.

Як відомо, саме з Переяславом кілька століть була тісно пов’язана історія священної книги, на якій нині Президенти України приносять присягу… Про це детально розповіли у своїх виступах ректор Переяславського університету професор Віктор Коцур та голова Національної спілки краєзнавців України професор Олександр Реєнт. За їхніми словами, саме Переяславській єпархії було подароване Пересопницьке Євангеліє гетьманом І. Мазепою в 1701 р. і зберігалося у Переяславському колегіумі, де й було вперше в 1837 р. досліджене і введене в науковий обіг видатним українським філологом-славістом та істориком Осипом Бодянським. Також саме в Переяславі з Пересопницьким Євангелієм ознайомився Т. Г. Шевченко, про що написав у своїх археологічних нотатках.

У свою чергу директор Міжнародного інституту афонської спадщини Сергій Шумило під час презентації наголосив, що Пересопницьке Євангеліє є визначною рукописною пам’яткою староукраїнської літературної мови та мистецтва, досить близькою до народної мови. «Нині ця священна книга у вигляді факсимільної копії знову повернулася до Переяслава, де займе належне місце в бібліотеці Переяславського університету, який зберігає і примножує майже 300-річні традиції свого попередника – Переяславського колегіуму», – наголосив С. В. Шумило.

В рамках заходу для бібліотеки Переяславського університету директором МІАС С. В. Шумило було подаровано комплект видань Міжнародного інституту афонської спадщини про історію української духовно-культурної спадщини на Афоні, де, серед іншого, йдеться і про вихідців з Переяславщини, які подвизались на Афоні. Також досягнуто домовленість з ректором Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віктором Коцуром та головою Національної спілки краєзнавців України Олександром Реєнтом про спільне (разом з Міжнародним інститутом афонської спадщини) проведення на базі Переяславського університету спільних заходів (конференцій, круглих столів, виставок, досліджень) щодо історії української афонської спадщини та намічено деякі з них на найближчий час.

Факсимільне видання Пересопницького Євангелія за останні роки зусиллями видавничого дому «АДЕФ-Україна» було презентоване та передане в дар бібліотекам більшості монастирів на Афоні та предстоятелям Помісних Православних Церков.

Теги: