УГКЦ створює персональну єпархію для Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ(о)Стало доступним послання глави УГКЦ Верховного архієпископа Святослава архієпископу Харківському і Полтавському Ігорю (Ісіченку), керуючому Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ (оновленої), та делегатам 26-го Єпархіального собору ХПЄ УАПЦ (о), який відбувся 20 квітня, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Uapc.org.ua.

Глава УГКЦ у посланні повідомив про результати діяльності робочих груп щодо пошуку шляхів відновлення євхаристійного сопричастя і адміністративної єдності між УГКЦ та Харківсько-Полтавською єпархією УАПЦ (о), про що також було повідомлено Апостольську Столицю і проведено необхідні консультації.

"Шлях відновлення євхаристійного сопричастя і адміністративної єдності ми вбачаємо у створенні Персональної єпархії УГКЦ для вірних УАПЦ (о) у межах території Харківської, Полтавської і Сумської областей на чолі з Архиєпископом Харківсько-Полтавським. Парафії УАПЦ (о), котрі знаходяться поза цією територією, рівно ж були б персональними і підлягали б безпосередньо Главі УГКЦ, який своєю чергою призначив би відповідального за них єпископа", — говориться у посланні.

Така модель єднання, на думку глави УГКЦ, сприятиме якнайповнішому збереженню тотожності нинішньої Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ (о) і надасть їй перспективу органічного розвитку. "На підставі нашої традиції бажаємо засвідчити вам, що сопричастя з Римською Апостольською Столицею не лише не суперечить чистоті й істинності православної віри Київської Церкви, а навіть робить її відкритою до живого сопричастя вселенського християнства", — зазначається у посланні.

Робочі групи, створені з представників УГКЦ і ХПЄ УАПЦ (о), підготували проект Статуту такої єпархії. Цей документ складається з богословського вступу (преамбули) та артикулів, які регулюють процес створення персональної єпархії УГКЦ для вірних УАПЦ (о) на основі Кодексу канонів Східних Церков.

Глава УГКЦ сповіщає, що  тепер очікує на рішення 26-го Єпархіального собору, яке буде розглянуто на найближчому Синоді УГКЦ у вересні 2016 року.

Як відомо, собор Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ (о) схвалив пропозиції щодо входження єпархії у єдність з УГКЦ і вирішив провести їхнє обговорення у парафіях.

Теги: