Religion.in.ua > Важливо, Україна > Глава УГКЦ: «Українські скоробагатьки можуть бути більш небезпечними для держави, ніж зовнішні вороги»

Глава УГКЦ: «Українські скоробагатьки можуть бути більш небезпечними для держави, ніж зовнішні вороги»


7 12 2020
Глава УГКЦ: «Українські скоробагатьки можуть бути більш небезпечними для держави, ніж зовнішні вороги»Глава Української Греко-Католицької Церкви верховний архиєпископ Святослав під час проповіді до вірних в останню неділю згадав про «багатьох безумців», які є на українській землі: як багато таких скоробагатьків, вони отримали майно, але не отримали мудрості, щоб ним керувати, і сьогодні можуть бути більш небезпечними для незалежної держави, аніж її зовнішні вороги, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УГКЦ.

«Список таких безумців, – відзначив Святослав, – ми можемо читати в кінці кожного року, коли світові журнали складають рейтинги багатіїв нашого часу. Саме до них сьогодні звучить пророчий голос Церкви: «Та безумний, можливо, цими днями навіть від коронавірусу Бог забере в тебе життя і душу – і все те, що ти надбав, кому воно буде?»».

Багатіти в Бога, як пояснив проповідник, означає вміти користати і радіти з того, що Господь тобі дає, уміти правильно ним управляти, але ніколи не ставити земні достатки, маєтки і гроші на місце Бога. Бо коли людина ставить на місце Бога земні достатки, її праця і плоди перетворюються на тяжкого тирана, який забирає свободу. Тоді багатій не має спокою ні вдень, ні вночі. Те, що він має, починає переважати над тим, ким він є. Його статки перетворюються на жорстокого рабовласника, рабом яких є він сам, пояснив Святослав.

«Ось тому це Боже слово навчає нас сьогодні мудрості, навчає нас багатіти в Бога, а не збирати тільки для себе. Бо та людина, яка за всяку ціну намагається якомога більше заробити без будь-яких моральних правил, не вміє дбати про спільне благо», – вважає предстоятель.

На переконання глави Церкви, хто вміє багатіти тільки для себе, не вміє працювати для спільного блага. А всяка держава, яка дбає про сильну і міцну державність, буде основуватися на вмінні дбати не тільки про себе. «Олігархічна держава не може бути сильною і незалежною, тому що такого типу безумці не вміють творити мудрі діла для спільного блага», – зауважує духовний лідер греко-католиків.

«Навчімося сьогодні справді дбати не тільки про себе, а й про спільне благо. Народна мудрість каже: хочеш допомогти собі – спершу допоможи ближньому. Спершу треба давати милостиню, а вже потім ставати перед Божим обличчям, щоб каятися за свої гріхи і водночас просити Його милості для себе і для своїх рідних», – закликає замислитися проповідник.

Святослав також пригадав, що наразі відзначаємо особливий день – День Збройних сил України. На переконання глави УГКЦ, особливо в останні роки саме українські воїни можуть бути учителями мудрості для українських олігархів, тому що вони зрозуміли, що є щось цінніше за гроші. За свободу і незалежність, за рідну землю, за можливість мирної праці кожного українця віддавали і віддають найцінніше, що має людина, – своє життя.

«Ми сьогодні молимося за наших воїнів. Поминаємо в молитві всіх тих, які віддали своє життя, захищаючи нашу незалежну державу, тому що вони поступили наймудріше, вони справді збагатилися в Бога», – додав Святослав.






Повернутися назад