Religion.in.ua > Українські > "Крики та покарання нічого не варті"

"Крики та покарання нічого не варті"


11 02 2016
Родина Руденків із Києва рік навчає своїх п'ятьох дітей удома. Математику, фізику й інші предмети їм викладає мати. Сім'я 15 років відвідує Церкву Ісуса Христа Святих Останніх Днів — більш відому як Церква Мормонів. Батько 35-річний Олег Руденко — підприємець. Каже, що домашнє виховання дає дітям не лише знання, а й навчає, як правильно жити.

Родина Руденків із Києва рік навчає своїх п'ятьох дітей удома. Математику, фізику й інші предмети їм викладає мати. Сім'я 15 років відвідує Церкву Ісуса Христа Святих Останніх Днів — більш відому як Церква Мормонів. Батько 35-річний Олег Руденко — підприємець. Каже, що домашнє виховання дає дітям не лише знання, а й навчає, як правильно жити.

— Проводимо своєрідний експеримент, — розповідає Олег Руденко. — Усіх азів освіти навчає мама. Потім діти йдуть до школи і складають екзамени. Більшість часу проводять удома. Не мають ані часу, ані бажання піддаватися грішним спокусам. Результати виявилися успішні. Від дітей учителі почали більше вимагати, тому старанніше вчаться. Звісно, через додаткове навантаження дружина іноді не встигає з хатніми справами. Розумію її і допомагаю чим можу.

Хто в сім'ї має бути авторитетом?

— Авторитетом є Господь, якого всі люблять, але в жодному разі не бояться. Вихованням дітей займається мати, вона більше сил у них вкладає. Тому в сім'ї головна вона. Якщо між батьками немає взаємоповаги, діти можуть втратити віру в них. Коли в сім'ї будуть гарні стосунки, то й суспільство загалом стане кращим.

У чому полягає роль батька й чоловіка в родині?

— За Божим задумом, батько має головувати над сім'єю в любові й праведності. Він захищає і забезпечує всім необхідним. Я для своїх дітей є другом і наставником. Завжди знаходжу час, щоб вислухати.

Яку роль у вихованні відіграє молитва?

— Молитва — це розмова з Богом. Тому дітей привчили молитися вранці, просити допомоги в запланованих на день справах, та ввечері — дякувати Господу за підтримку. Часто чую від людей, що ми гіпнотизуємо дітей, і вони не можуть думати. Неправда. Довіряти Богові вони починають, коли бачать його вчинки. Найпростіший приклад — коли син не може знайти загублену річ. Стане, помолиться. І Бог його підводить до потрібного місця.

Якщо дитина не виконає завдання, караєте її?

— Покарання, як такого, немає. Просто кажу, що цього хочу не я, а Господь. І треба сказати дитині, які будуть наслідки її вчинку. Найчастіше залишаємо наодинці, щоб подумала над вчинком.

Що найголовніше у вихованні дітей?

— Щирі стосунки та індивідуальні розмови з ними. Крики й покарання нічого не варті. Діти лише перестануть довіряти й почнуть боятися батьків.

Що в сім'ї важливіше — любов чи повага?

— Любов — це вчинки. Мало просто говорити, що любиш. Яким би стомленим не був, коли приходжу додому, замість докорів, нічого не питаючи, стаю і мию посуд. Діти все бачать. Правильної поведінки вчаться перш за все в нас. Не можна вимагати чогось від дитини, якщо сам не дотримуєшся цього. Щоб сім'я була щасливою, у щоденних справах вона має опиратися на вчення Ісуса Христа. Почуваюся дуже щасливим. Бо знаю — моя родина існує для мене, а я — для неї.

Gazeta.ua






Повернутися назад