Religion.in.ua > Українські > Отець Ігор Еліяшевський: «Піст дається людям, щоб очистити душу»

Отець Ігор Еліяшевський: «Піст дається людям, щоб очистити душу»


4 01 2017
Розмова зі священиком про гріх і тайну сповіді.

 Розмова зі священиком про гріх і тайну сповіді.

Непомітно пролетіли кілька тижнів Різдвяного посту, який називають Пилипівкою. До одного з найбільших релігійних свят,  Різдва Христового, залишилося зовсім мало часу.  Що найголовніше у піст? Молитва. Так вважає настоятель Української автокефальної православної церкви Бориса і Гліба отець Ігор Еліяшевський (на фото).

— Отче Ігоре, що найголовніше для вірних  у цьому Різдвяному пості?

— Азбукою посту є відмова від м’яса і забав. Тобто не споживати м’ясних страв та виробів з них і не влаштовувати гучних забав. Однак, на мою думку, свого часу дуже слушно сказав стосовно посту Блаженнійший Кардинал Любомир Гузар: “Головне – не їсти одне одного”.  Часто виникають сварки і непорозуміння між парафіянами, і я завжди закликаю, особливо під час посту, жити у злагоді і мирі, прощати одне одному і вміти попросити пробачення.

— На Різдвяний піст припадає чи не найбільше релігійних свят, як-от Романа, Катерини, Андрія, Миколая, Ганни… Народ не лише п’є сто грамів, а й закусує салом чи шинкою…

— Як я вже казав, піст дається людям для того, щоб очистили не лише шлунки, а й душу, щоб не їли одне одного.

-  У піст треба сповідатися, просити прощення у Всевишнього. Однак дехто з вірних вважає себе безгрішним і не йде до сповіді…

— Не дивуюся вірним, які бояться сповідатися перед священиком. Бояться, бо не довіряють. Однак, з іншого боку, коли у людини щось болить, вона йде до лікаря. Якщо не розповість лікареві про усі симптоми своєї хвороби, то як лікар зможе їй дати раду? Хворий розповідає навіть про сороміцькі хвороби, бо від цього залежить його здоров’я, а іноді й життя. Миряни повинні собі обрати священика, якому довіряють, і розповісти про свої душевні болячки — очистити перед священиком  душу.

— Можливо, дехто боїться розповідати свій гріх, щоб священик не сварив?

— Якщо людина щось накоїла, можна і насварити. Але тільки не на людях, а віч-на-віч. І не лише насварити, а й навіть вмовляти, якщо треба, то й виховувати. Помиляється той, хто вважає, що не має гріха, і не йде до сповіді. В одній притчі йдеться: чоловік проходив повз ченця, який копав город. Коли чоловік поцікавився, що монах робить, останній  відповів: “Сповідаю город”.  “Як це?” — не зрозумів перехожий. Монах відповів: “Копаю, вибираю камінчики, бите скло, бо хочу на очищеній землі посадити городину, щоб росла без сміття”. Так само і людина. Хто не сповідає свій город, хто не прополює душу, не може очиститися від гріха.

— Чи можна розповісти не про всі гріхи?

— Це неправильно. Цього перевірити не можу. Але якщо людина вже прийшла, то має “прополоти” свою душу.

— Даєте всім розрішення? Чи є такі, хто відпущення гріхів від вас не отримує?

— Розрішення не даю тому, хто не кається. Скажімо, розповіла людина про свій гріх, а на моє запитання, чи кається, каже — ні. Якщо людина не кається, і свідомо розуміє, що наступного разу знову вчинить те саме, то як можу відпустити їй той гріх?!

— Особливо небезпечні злочинці приходили на сповідь?

— Звісно. Але є таємниця сповіді. Не можу про це розповідати.

— Папа Римський Франциск дозволив священикам відпускати гріх тим жінкам, які здійснили аборт. Попри те, що понтифік зазначив, що аборт — дуже тяжкий гріх, бо кладе край невинному життю, Папа  вважає, що грішниці повинні мати шанс покаятися. Чи правильно це?

— Є різні причини такого вчинку жінки. Вважаю це великим гріхом, але я особисто неодноразово давав розрішення жінці, яка покаялася у тому, що зробила аборт.

Wz.lviv.ua






Повернутися назад