Конфлікт в УГКЦ через книжку єпископа "наближається до точки кипіння"Священик УГКЦ Ігор Пелехатий, звільнений з роботи за участь у підготовці до видання книги «Два Царства» єпископа Григорія Хомишина (1867-1945), авторство якого оскаржують в УГКЦ, оприлюднив відкритого листа до керівників УГКЦ, РКЦ в Україні, а також Апостольського нунція в Україні про "нездоровий ажіотаж" з приводу виходу у світ книги. На думку священика, конфлікт "наближається до точки кипіння", повідомляє "Релігія в Україні".

Йдеться про книгу «Два Царства» католицького блаженного священномученика Григорія Хомишина, єпископа Станиславівського. Творча діяльність останнього була спрямована в основному на зближення з римо-католиками; він не сприймав того, що робив митрополит Андрей Шептицький.

У своєму листі о. Ігор Пелехатий пише про кампанію в УГКЦ проти книги: "Особливо прикро те, що цей ажіотаж набирає зловісного вигляду пропагандивної кампанії тоталітарних часів і походить із середовища Українського Католицького Університету, який позиціонує себе як поважну наукову інституцію. Замість того, щоб уважно проаналізувати «Два Царства» як безцінний  історичний документ, що заповнює білі плями нашої церковної історії ХХ-го століття, науковці УКУ, виглядає, поставили мету за будь-що доказати, нібито я, як співупорядник книги, її повністю сфальшував".

На думку о. Ігоря, така реакція на висновки єпископа Хомишина "засвідчує недугу стереотипності мислення сучасного українського суспільства і його провідної верстви – інтелігенції, яка полягає в надмірній глорифікації та ідеалізації окремих історичних постатей: все, що б вони не робили – було геніяльним, а їхні опоненти – шкідники і вороги".

Священик намагається довести, що після появи книги «Два Царства» треба визнати: "Греко-Католицька Церква в Галичині першої половини ХХ ст. була не лише Церквою Митрополита Шептицького, але й Церквою Станиславівського Єпископа Григорія Хомишина та Перемиського Єпископа Йосафата Коциловського, які не в меншій мірі спричинилися до її позитивного розвитку".

Отець Ігор звертає увагу на те, що 3 листопада в польському Любліні за участю місцевої церковної і світської влади відбулася презентація книги «Два Царства».

Священик висловлює керівникам УГКЦ, РКЦ в Україні, а також Апостольському нунцію надію, що "запланована судова розправа наді мною, як співупорядником видання... не пройде повз Вашу увагу і Ви не допустите, щоб в сучасній УГКЦ  відбулася реставрація середньовічних методів боротьби з «інакомислієм»".

Теги: