Про це заявив заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви протоієрей Миколай Данилевич, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Православіє в Україні.


«Проблема прозелітизму завжди була присутня в православно-католицьких відносинах. Сама поява в історії уніатських церков є яскравим підтвердженням цього. На жаль, в Україні ми зараз маємо цю проблему й у відносинах з греко-католиками», - сказав отець Миколай.

Також він розповів про те, що до православних сіл і містечок приїжджають греко-католицькі священнослужителі, які представляються православними і цим вводять в оману місцеве населення або придумують оманливо-симбіозні назви на зразок «Українська греко-католицька православна община», засновують громади і лише згодом кажуть людям, ким вони є насправді.

«Тільки в одній Хмельницькій області маємо три таких випадки. Це, щонайменше, нечесно, адже ж неможливо уявити, щоб православні на Західній Україні мімікрували під греко-католиків, щоб переманити до себе місцеве греко-католицьке населення. Більше того, в нас є підстави говорити про сплановану програму руху УГКЦ на Схід, що безумовно буде створювати проблеми в наших відносинах.

Останнім часом до нас надходить інформація про те, що в багатьох центральних і східних областях активно реєструються нові уніатські парафії, поки що на папері. За нашими даними, тільки у вже згаданій Хмельницькій області з початку року було зареєстровано вісім «паперових» парафій у селах із православним населенням. Очевидно, що з часом такі віртуальні парафії будуть якимось чином матеріалізуватися. При цьому, ми не заперечуємо права греко-католицьких священиків опікуватись своїми, як правило, не чисельними віруючими, які з тих чи інших причин були переселені й проживають на територіях Центральної, Східної чи Південної України», - наголосив представник зовнішньо-церковного відомства.

У ВЗЦЗ УПЦ вважають, що така діяльність греко-католиків на тих територіях, де їх пастви ніколи було, створюватиме великі проблеми у взаємних відносинах. Виходом із таких ситуацій могло б бути створення певних робочих груп із представників наших конфесій для вирішення проблемних питань.

Редакція «ПвУ» також поцікавилась, чи бувають такі випадки в діаспорі, оскільки відомо, що греко-католики мають багато парафій закордоном, на що протоієрей Миколай Данилевич відповів: «Не часто, але, на жаль, бувають. Особливо в таких країнах як Італія, Іспанія, Португалія, в тих місцях, де немає постійної греко-католицької парафії, їхні священики оголошують службу й не кажуть, яка це конфесія. Сам не раз був свідком такого».

Наприклад, в одному містечку біля Мілану перед Різдвом роки три тому, як розповів отець Миколай, висіло оголошення в тому місці, де, як правило, збираються українці. Написано: «На Різдво відбудеться служба Божа, будуть колядки». При тому, не було зазначено, яка конфесія це буде проводити. Ледве вдалося дізнатись, що це зробили греко-католики.

«Приїжджаю я в той самий час, збирається чоловік 60 православних, приходять і греко-католики, чоловік 20. Я пояснив зміст оголошення, що за церква, представився сам. Богослужіння відбулось і в нас, і в них окремо. А якби не було православного священика, куди б наші люди пішли? Питання риторичне. Багато наших священиків, які служать закордоном, скаржаться на таку поведінку греко-католицьких отців.

Нам би хотілося, щоб греко-католики були більш чесні й відверто говорили про те, «хто вони, чиїх батьків діти», не мімікрували під православних і не переманювали наших людей», — сказав протоієрей Миколай Данилевич.

Теги: