У 1908 році колишній греко-католик Іван Капітан, перебуваючи на службі в австро-угорській армії, дізнався про адвентистів та читав їхні брошури й іншу літературу. Прочитане пересилав своїм родичам в Ільницю. Коли в 1909 році Іван повернувся до рідного села, його чекала група людей, які досліджували Слово Боже. Через видавництво група продовжувала отримувати адвентистську літературу, а згодом, глибоко увірувавши, вони зажадали охреститися.


Уже в листопаді 1913 року громада отримала статус сестринської громади Австро-угорського місіонерського поля та стала неофіційним осередком адвентизму на Закарпатті на багато наступних років.

А у 1921 році в Ільниці на території Закарпаття був збудований перший Дім молитви. Саме тому 2 жовтня в Ільницькій громаді відбулося урочисте святкування такої історичної події.

На свято приїхало чимало гостей, «ветеранів» вістки Євангелія, пасторів, керівництва церкви, а також прийшли керівники села та окремої територіальної громади.

Свої досвіди, історії, етапи побудови та становлення Дому молитви згадували очевидці: люди, які будували церкву та служили Господу в ній. Був створений стенд із фотографіями всіх служителів починаючи з 1912 року та до сьогоднішнього дня. Створили також 3-D макети першого та другого Молитовних будинків. Всі цінні речі помістили у новостворений Музей Ільницької громади АСД.

Хор виконав натхненні псалми, струнний оркестр зіграв попурі християнських пісень, а загальний обід супроводжувався грою духового оркестру.


Від керівництва села та голови окремої територіальної громади прозвучало чимало приємних слів, побажань та вітань.

Багато пасторів приїхало привітати «альма-матер» західного адвентизму, особливо вшанували своєю присутністю ті, які звершували служіння в Ільницькій громаді.

Теги: