Київський Патріархат приєднав до себе двох єпископів УАПЦ і розкритикував РПЦ за "викривлення сутності святкування" хрещення Київської Руси13 травня під головуванням Патріарха Філарета відбулося засідання Священного Синоду УПЦ Київського Патріархату, на якому було прийнято низку важливих рішень -- вони стосуються в першу чергу відносин з УАПЦ і РПЦ, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на оприлюднені журнали засідання Синоду УПЦ КП.


Заслухавши звернення двох архієреїв УАПЦ -- єпископа Адріана (Кулика) разом з парафією святого великомученика Юрія Переможця у м. Хмельницькому, а також єпископа Іоана (Швеця) разом з парафіями, які входять до складу очолюваної ним Львівсько-Самбірської єпархії УАПЦ, -- Синод УПЦ КП прийняв їх до складу Української Православної Церкви Київського Патріархату.

Єпископа Адріана відповідно призначено настоятелем парафії святого великомученика Юрія Переможця у Хмельницькому, а єпископа Іоана -- настоятелем парафії Різдва Пресвятої Богородиці у Святошинському районі Києва. Парафії єпархій УАПЦ, які перейшли до УПЦ КП разом з єпископами, включені до складу відповідних єпархій УПЦ Київського Патріархату – Дрогобицько-Самбірської, Львівсько-Сокальської, Київської, за місцем реєстрації кожної парафії. Духовенство вищевказаних парафій призначено на посади настоятелів та кліриків відповідно до посад, які вони дотепер займали у своїх парафіях, будучи в складі УАПЦ.

Синод УПЦ КП вітає процес об’єднання парафій та духовенства УАПЦ з Українською Православною Церквою Київського Патріархату, "що на ділі сприяє утворенню в Україні єдиної Помісної Православної Церкви". Через це Синод "вважає за корисне продовжувати діалог про об’єднання з іншими архієреями, духовенством та парафіями УАПЦ". При цьому синодали підкреслюють, що "об’єднавчий процес не повинен нести шкоди внутрішній єдності Київського Патріархату", відтак "загалом вітаючи об’єднавчий процес, УПЦ Київського Патріархату залишає за собою право розглядати кожне конкретне прохання про об’єднання та виносити за таким проханням належне рішення", сказано у журналах засідання Синоду.

Київський Патріархат приєднав до себе двох єпископів УАПЦ і розкритикував РПЦ за "викривлення сутності святкування" хрещення Київської РусиПісля визначення стосунків з УАПЦ Синод УПЦ КП висловився щодо конфлікту навколо храму святого Володимира у смт. Новоархангельськ Кіровоградської області, "який прихильники Московського Патріархату, за допомогою представників місцевої влади, рейдерів та правоохоронців намагаються відібрати у громади Київського Патріархату". Синод висловив обурення з приводу цих подій і зажадав "розслідування факту жорстокого побиття представниками міліції 23 квітня 2013 р. вірних Київського Патріархату під час спроби звільнити від захоплювачів власний храм у смт. Новоархангельск та притягнення винних правоохоронців до відповідальності".

Вищі ієрархи Київського Патріархату вважають, що до загострення конфлікту в смт. Новоархангельськ привели дії місцевої влади, "яка незаконно, всупереч протестам реально діючої громади св. Володимира УПЦ КП, за юридично нікчемними документами зареєструвала на папері «перехід» цієї громади в юрисдикцію Московського Патріархату". Тому відповідальність за подальший перебіг і розв’язання конфлікту Синод УПЦ КП поклав на тих, "хто став причиною його виникнення і загострення".

Крім того, у стосунках з державою Синод підтвердив незмінність позиції УПЦ КП "щодо недоцільності та шкідливості законодавчого надання Церкві в цілому статусу юридичної особи в умовах існуючого розділення Православної Церкви". Як відомо, на предоставленні такого статусу наполягає УПЦ (Московського Патріархату), але Синод УПЦ Київського Патріархату вважає, що "надання такого статусу призведе до різкого збільшення числа майнових претензій між конфесіями, а як наслідок – до збільшення конфліктів та загострення релігійного і суспільного протистояння", прикладом чого є конфлікт у Новоархангельську.

Архієреї УПЦ КП підкреслили, що "законодавче надання Церкві в цілому статусу юридичної особи ніколи не мало раніше і не має зараз підтримки як Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій в цілому, так і переважної більшості її членів (за виключенням кількох)". Для УПЦ КП нинішній визначений законодавством юридичний статус релігійних організацій є "цілком задовільним".

У зв’язку із запланованим проведенням у третій декаді липня 2013 р. численних державних та церковних заходів, присвячених Київський Патріархат приєднав до себе двох єпископів УАПЦ і розкритикував РПЦ за "викривлення сутності святкування" хрещення Київської Русивідзначенню 1025-ліття хрещення Київської Руси-України, Синод УПЦ КП переніс скликання Помісного Собору УПЦ Київського Патріархату на більш ранній термін -- на 27 червня 2013 р. в Києві. Напередодні, 26 червня, Синод запланував провести у Києві Архієрейський Собор.

Продовжуючи розглядати тему святкування хрещення Київської Руси, ієрархи УПЦ КП звернули увагу на те, що "з боку керівництва Московської патріархії є намагання викривити сутність святкування, перетворивши його з відзначення події, яка відбулася у Києві 1025 років тому, на своєрідне торжество на честь сучасної «величі» Московського Патріархату". Очевидно, тут мається на увазі і те, що буквально днями глава РПЦ Патріарх Кирил вирішив розпочати офіційне святкування хрещення Київської Русі не з Києва, а з Москви, для чого планує запросити у столицю Росії голів інших Помісних Православних Церков.

На думку синодалів, "такі претензії зробити основний акцент свята Хрещення Київської Русі саме на Московському Патріархаті є безпідставними", бо "згідно до історичних обставин Російська Православна Церква є Церквою-Дочкою для Київської Митрополії, а не Церквою-Матір’ю, тому повинна відзначати 1025-ліття Хрещення Київської Русі без перекручування історичної правди".

Відтак Синод "вважає корисною" участь у святкуванні 1025-ліття Хрещення Київської Руси-України Предстоятеля та представників Константинопольського Патріархату – "Церкви-Матері, від якої наші предки прийняли хрещення".

Крім цих рішень, Синод УПЦ КП благословив відкриття у Дніпропетровській єпархії Новокадацького Спасо-Преображенського чоловічого монастиря , а у Тернопільсько-Теребовлянській єпархії відкриття Свято-Воскресенського чоловічого монастиря.

Теги: