В інтерв'ю "Українським новинам" заступник командувача Нацгвардії у роботі з особовим складом Ярослав Сподар заявив, що міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заборонив залучати священиків УПЦ (Московського Патріархату) до капеланської служби в Національній гвардії.

"Є відповідний наказ Міністра внутрішніх справ, в якому чітко зазначено: "не допускаються священики, духовні центри яких знаходяться на території країни-агресора"", – сказав генерал.

"У нас це заборонено (служба капеланами священиків УПЦ (МП) – ред.) . Вони хочуть, але у нас так не можна. Це була не тільки наша думка, а й думка Міністерства культури, Міністерства юстиції. Є відповідний наказ міністра внутрішніх справ в якому чітко зазначено: "не допускаються священики, духовні центри яких знаходяться на території країни-агресора", – додав Ярослав Сподар.

Він зазначив, що Національна гвардія перша серед силових структур України ввела в штат 44 військових священики. На даний момент за трудовим договором у військових частинах Нацгвардії працюють 38 капеланів, це священики УПЦ Київського Патріархату, Української Грецько-Католицької Церкви, Української Автокефальної Православної Церкви.

Нацгвардія провела з ними 1-тижневий курс з тактичної медицини і щодо взаємодії з військовими психологами.

На запитання журналіста про "фотографії, де видно, як бійці "Азова" поклоняються статуї Перуна", Ярослав Сподар відповів: "У нас в Конституції є така стаття, називається "свобода віросповідання". Там чітко написано, що ми не маємо права втручатися в певні моменти. Правда, якщо це не впливає на виконання службових обов'язків. Там немає ніякого масового поклоніння ідолам і видовбування з дерева статуй Перуна тощо. Інша справа, що "азовці" цікавляться історією - це нормально. Можливо, у них інші погляди на націонал-соціалістичні рухи в Німеччині - це теж нормально. Але ж націоналізм і патріотизм - речі, які дуже складно розмежувати. Адже якщо ти - патріот, то ти любиш свою націю, і якщо ти - націоналіст, ти теж любиш свою націю. Але не ставиш її вище за інших, адже це шовінізм".

Теги: