УКРАЇНСЬКА АСОЦІАЦІЯ РЕЛІГІЄЗНАВЦІВ

ІНТЕРНЕТ-ПОРТАЛ «РЕЛІГІЯ В УКРАЇНІ»

 

Міжнародна наукова Інтернет-конференція

«Православ'я в Україні після Харківського Собору єпископів (1992 р.):

проблеми, здобутки, перспективи»

В центрі уваги конференції будуть наступні проблемні питання:

- Особливості інституційного становлення Православних Церков в незалежній Україні;

- Розділення в Православ’ї в Україні: причини, наслідки, можливі шляхи примирення;

- Взаємини Української Православної Церкви з Московською Патріархією: проблеми і перспективи;

-  Автокефальний рух в незалежній Україні: здобутки та втрати;

- Православна Церква і Українська держава: протистояння чи симфонія?

- Місце і роль Православної Церкви у розвитку українського суспільства.

Робочі мови конференції: українська та російська.

Обсяг статей: до 0,5 умовного авторського листа (до 20 тисяч знаків).

Усі питання щодо організації конференції та тексти статей можна надсилати на адресу: religion.ua@gmail.com

2012 р. виповнюється двадцять років з часу проведення у Харкові Собору єпископів Української Православної Церкви, після якого відбулось прикре розділення в Українському Православ’ї. І до сьогодні події 1992 р. викликають діаметрально протилежні оцінки: від повного схвалення до принципового засудження. Однак не викликає сумніву, що Харківський Собор став однією з доленосних подій в новітній історії Православ’я в Україні.

20-річчя подій 1992 р. є доброю нагодою замислитися над історичним шляхом Православної Церкви в незалежній Україні. Українська асоціація релігієзнавців запрошує істориків, богословів, релігієзнавців, представників світських та церковних навчальних закладів, наукових інституцій як в Україні, так і за її межами, долучитися до широкого обговорення проблем розвитку Православної Церкви у незалежній Україні.

Аби залучити до участі у такому обговоренні якомога більшу кількість учасників, Українська асоціація релігієзнавців вирішила провести Міжнародну Інтернет-конференцію на базі Інтернет-порталу «Релігія в Україні» (https://www.religion.in.ua).

Всі, хто бажає взяти участь у конференції, можуть надсилати свої доповіді, статті та інші матеріали на вище вказану адресу редакції Порталу «Релігія в Україні». Тексти приймаються до 15 травня. Оргкомітет конференції розглядатиме усі надіслані матеріали та приймати рішення про можливість їх публікації. Матеріали будуть друкуватися на Порталі «Релігія в Україні». Також на Порталі буде проведено обговорення опублікованих матеріалів (у форматі вільних коментарів). Тривалість конференції буде визначено в залежності від кількості отриманих матеріалів.

За результатами конференції (в залежності від кількості та якості наданих матеріалів) оргкомітетом буде прийнято рішення щодо проведення однойменного Круглого столу та підготовки до друку збірника матеріалів конференції.

Оргкомітет 

 

=====================================================

УКРАИНСКАЯ АССОЦИАЦИЯ РЕЛИГИОВЕДОВ

ИНТЕРНЕТ-ПОРТАЛ «РЕЛИГИЯ В УКРАИНЕ»

 

Международная научная Интернет-конференция

«Православие в Украине после Харьковского Собора епископов (1992 г.):

проблемы, достижения, перспективы»

В центре внимания конференции будут следующие проблемные вопросы: 

- Особенности институционального становления Православных Церквей в независимой Украине;

- Разделение в Православии в Украине: причины, последствия, возможные пути примирения;

- Взаимоотношения Украинской Православной Церкви с Московской Патриархией: проблемы и перспективы;

- Автокефальное движение в независимой Украине: достижения и потери;

- Православная Церковь и Украинское государство: противостояние или симфония?

- Место и роль Православной Церкви в развитии украинского общества.

Рабочие языки конференции: украинский и русский.

Объем статей: до 0,5 условного авторского листа (до 20 тысяч знаков).

Все вопросы по организации конференции и тексты статей можно посылать по адресу: religion.ua@gmail.com

В 2012 г. исполняется двадцать лет со времени проведения в Харькове Собора епископов Украинской Православной Церкви, после которого состоялось досадное разделение в Украинском Православии. И до сих пор события 1992 года вызывают диаметрально противоположные оценки: от полного одобрения до принципиального осуждения. Однако не вызывает сомнения, что Харьковский Собор стал одним из судьбоносных событий в новейшей истории Православия в Украине.

20-летие событий 1992 года является благоприятным случаем задуматься над историческим путем Православной Церкви в независимой Украине. Украинская ассоциация религиоведов приглашает историков, богословов, религиоведов, представителей светских и церковных учебных заведений, научных институций как в Украине, так и за ее пределами, приобщиться к широкому обсуждению проблем развития Православной Церкви в независимой Украине.

Чтобы привлечь к участию в таком обсуждении как можно большее количество участников, Украинская ассоциация религиоведов решила провести Международную интернет-конференцию на базе Интернет-портала «Религия в Украине» (https://www.religion.in.ua).

Все желающие принять участие в конференции могут посылать свои доклады, статьи и другие материалы, по выше указанному адресу редакции Портала «Религия в Украине». Тексты принимаются до 15 мая. Оргкомитет конференции будет рассматривать все присланные материалы и принимать решения о возможности их публикации. Материалы будут печататься на Портале «Религия в Украине». Также на Портале будет проведено обсуждение опубликованных материалов (в формате свободных комментариев). Длительность конференции будет определена в зависимости от количества полученных материалов.

По результатам конференции (в зависимости от количества и качества предоставленных материалов) оргкомитетом будет принято решение относительно проведения одноименного Круглого стола и подготовки к печати сборника материалов конференции.

Оргкомитет

Теги: