Міжнародна науково-практична конференція «Заснування Київської Митрополії та християнізаційні впливи на Русі-Україні за часів Великого князя київського Оскольда: 1150 років», яка відбулася 14–15 грудня в Києві з благословення Предстоятеля УПЦ митрополита Володимира, ухвалила рішення про підготовку матеріалів для канонізації князя Оскольда (Аскольда), повідомляє кореспондент порталу "Релігія в Україні".

Конференція проводилася на базі Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова і була приурочена "до 1150-річчя заснування Київської Митрополії, як духовно-історичного етапу в розвитку Української Православної Церкви".

Конференції ухвалила рішення про необхідність створити комісію з підготовки матеріалів та їх подальшого подання на розгляд блаженнійшого Володимира, митрополита Київського і всієї України, та Комісії з канонізації святих при Священному Синоді УПЦ (МП) "щодо канонізації Великого київського князя-християнина Оскольда (Миколая у хрещенні) як убієнного мученика за віру Христову на Русі-Україні в другій половині ІХ ст., враховуючи його історичну роль та місце державницької і церковної подвижницької діяльності в процесах поширення і утвердження на державному рівні українського Православ'я та заснування Київської Митрополії у 862 році".

Резолюцію з таким рішеннім схвалено на підсумковому засіданні учасниками конференції 15 грудня 2012 р. в конференц-залі Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова.

Теги: