Правозахисники України привертають увагу ЄС до «справи паламарів»Група українських правозахисників звернулася до голови Представництва ЄС в Україні Яна Томбінського у зв’язку з так званою «справою паламарів». Правозахисники привертають увагу ЄС до цієї справи та сподіваються на присутність представника ЄС в Україні на засіданні апеляційного суду Запорізької області 1 жовтня, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Кhpg.org.

Як зазначається у зверненні, в «справі паламарів» – троє обвинувачених в організації вибуху у запорізькому Свято-Покровському храмі УПЦ 28 липня 2010 р., але "жодних доказів причетності до вибуху немає, тільки сім «явок з повинною», від яких усі відмовилися, як тільки з’явилися справжні адвокати, а не «захисники», викликані слідчими".

Першого хлопця, Антона Харитонова, відстороненого паламаря храму, забрали в райвідділ наступного ранку післе озвученого в телевізійному ефірі наказу Президента Віктора Януковича знайти винуватих за тиждень. Протокол затримання склали опівночі безпосередньо перед підписанням першої «явки з повинною». Протягом наступних днів Антон написав ще три «явки».

Його брата Сергія Дьомина забрали ввечері того дня. Через добу, під час нічного допиту, він зізнався у виготовленні вибухівки. Коли фахівці засумнівалися, що він міг би сам виготовити вибухівку, він написав нову «явку», згідно з якою він придбав пристрій у «невстановленої особи».

Другого паламаря – Євгена Федорченка – затримали через кілька днів.

Правозахисників непокоїть ціла низка порушень процесуальних прав у цій справі. "Незважаючи на серйозні підстави вважати, що численні «зізнання» підсудних були отримані шляхом катувань, психологічного тиску та погроз, жодного розслідування не проводилося, - пишуть автори звернення. - Навпаки, коли дві експертизи від Донецького та Луганського науково-дослідницьких інститутів судових експертиз фактично підтвердили застосування незаконних методів тиску, суддя Минасов просто призначив третю, яка заперечила висновки попередніх двох. У клопотанні захисту викликати судових психологів, щоб з’ясувати в суді, звідки такі діаметрально протилежні висновки, було відмовлено".

Правозахисники зазначають, що значні зміни, внесені до обвинувального висновку в переддень вироку, зокрема й усунення визначення часу, щоб наявність у всіх алібі не заважала, теж не викликали зауважень з боку судді Минасова.

2 квітня 2013, попри низку порушень, які в аналогічних справах уже призвели до рішень проти України в Європейському суд з прав людини, Антона Харитонова та Євгена Федорченка засуджено до 15 років ув’язнення, Сергія Дьомина – до 14 років, вказують автори звернення в висловлюють переконання, що "увага ЄС до цієї тривожної справи та присутність представника Представництва ЄС в Україні на засіданні апеляційного суду Запорізької області 1 жовтня 2013 р. дадуть усім, зокрема й українському суспільству, сильний та надзвичайно важливий сигнал".

Серед авторів звернення - відомі правозахисники Євген Захаров, Харківська правозахисна група; Олег Левицький, адвокат, Українська Гельсінська спілка з прав людини; Наталя Беліцер, Інститут демократії імені Пилипа Орлика; Мирослав Маринович, колишній політв’язень, проректор Українського католицького університету та інші.

Теги: