Бути творчими у підходах до вирішення проблем різних суспільних верств закликає своїх єпископів УПЦ. Такого висновку дійшли учасники круглого столу «Церква і суспільство». Цей захід завершив Міжнародну наукову конференцію: «Православ’я і сучасність: досвід зустрічі», яка з благословення митрополита КиївськогоВолодимира проходила в Києво-Печерській лаврі 1-4 травня.
Єпархії УПЦ будуть більш самостійними у вирішенні регіональних проблем
Як повідомив один із учасників круглого столу протоєрей Андрій Ткачов, кожна єпархія та кожна парафія УПЦ спонукаютьсядо певної творчості. «На відміну від інших Церков, УПЦ живе ініціативамНаприклад, якщо дивитися по Україні, Крим і Волинь – це різні регіони, як, скажімо, Галичина і Донбас – які теж мають характерні саме для цих територій проблеми. Тому з центру однаково успішно керувати всіма регіонами неможливо», – переконаний отець Андрій Ткачов.
Він підтвердив, що така тенденція є неофіційним розширенням автономії єпархій: «Хоч така автономія не задекларована, але за фактом вона існує і нагорі приймається», – пояснив Андрій Ткачов.
«Йдеться про те, щоб кожна єпархія шукала свої шляхи вирішення власних проблем. Наприклад, усі лікарі отримують однакову ліцензію, але лікуватися ми йдемо до кращого лікаря, який спеціалізується на конкретних хворобах. Так само і Церква. Ніби всі отримують те ж саме свячення, ту ж саму освіту, але воно по-різному виходить: «Який піп, такий і прихід», – зауважив представник УПЦ.
За словами протоєрея Андрія Ткачова, існує чимало спільних проблем для всіх парафій. Наприклад, соціальна проблема, зокрема опіка немічними парафіянами, стоїть перед кожною єпархією. Разом з тим, існують проблеми регіональні. Наприклад, «у Криму живе багато татар. Отже треба вибудовувати нормальні відносини православного з татарським населенням. Цієї проблеми немає, скажімо, в Івано-Франківську, але там є проблема співіснування католиків і православних, отже там потрібно шукати шляхи вирішення цієї проблеми».
Отець Андрій зазначає, що регіональна складова відчутна постійно. Так само завжди було зрозуміло, що «в кожному регіоні потрібно вирішувати власні проблеми. І центр, який би потужний він не був, хоч би це був Синод, ніколи не охопить усі нюанси, які є на місцях», – зазначив представник УПЦ.

Теги: